
Brno, 13. dubna 2015 - Rok 2009 byl vlastně obrovským milníkem českého vinařství. Po vzoru vyspělých vinařských zemí vznikla i u nás první apelace, tedy zatřiďování vín podle místa původu. Jako protiváha tradičnímu systému zohledňujícímu cukernatost moštu (a tím zařazení do konkrétní kategorie jakostních a přívlastkových vín) byla první VOC – vína originální certifikace – brána spíše jako něco okrajového.
Po šesti letech tu však máme už šest apelací, mezi nimiž ta první, znojemská, ukázala názorně, jakou životaschopnost takový počin má. Co vše souvisí s VOC na Znojemsku, jsem vyzvídal u člověka nejpovolanějšího, u předsedy představenstva VOC ZNOJMO, z.s., Mgr. Františka Koudely.
- Prozraďte nám prosím, co vše musí splnit vinař, aby na své lahve mohl umístit nálepku s označením VOC Znojmo.
Samozřejmě máme několik podmínek, které vinař musí splnit, nicméně jako spolek jsme otevření všem vinařům ze znojemské vinařské podoblasti. První krokem je podání přihlášky a nutná je jakákoliv bezúhonnost vůči všem kontrolním orgánům. Následně musí nového člena schválit valná hromada a tuto skutečnost musí vzít na vědomí Ministerstvo zemědělství. Vše má svá pravidla. Vína pod hlavičkou VOC Znojmo musí vinař vyrábět pouze z registrovaných vinic VOC na Znojemsku. Označení VOC však vína z těchto vinic nezískávají automaticky. Vína musí projít tzv. zatřiďováním, kdy se vína hodnotí dle přísného řádu do apelačního systému VOC Znojmo. Senzorické hodnocení provádí hodnoticí komise vinařů, degustátorů, kteří musí dle charakteristických znaků (vůně, chuť a vzhled) vybrat ta nejtypičtější vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée. Alfou a omegou apelačních systémů je totiž důraz na terroir – a ten má být z vína patrný.
- Kolik vinařů a kolik vinic patří k dnešku k vaší apelaci?
V roce 2009 jsme začínali s 12 vinaři. V současné době má VOC Znojmo již 17 členů, tedy členem je většina vinařů ze Znojemska. Co se týká počtu vinic, v současné době jich je celkem 43 a toto číslo se nikterak významně nemění. Vína VOC Znojmo totiž kladou důraz na kvalitu, nikoliv na kvantitu. Počet vinic navíc nemůže růst do nekonečna, neboť apelační systém je založen právě na místě původu.
- To nejdůležitější je samotné víno. Jaké by mělo být to označené jako VOC Znojmo?
Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. Označení VOC ale cílí v první řadě na spotřebitele, který má díky tomuto označení jistotu, že si kupuje opravdu kvalitní víno, které je typické pro danou oblast. Pro Znojemsko jsou to vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée. Každé víno má také svou typickou charakteristiku. Sauvignony s vůní broskví, černého rybízu a angreštu. Ryzlink rýnský s vůní medu a lipového květu. Veltlínské zelené s muškátovým nádechem či mandlovými tóny, je kořenité a pepřnaté.
- Současným tématem číslo jedna v oblasti vína u nás je falšování moravských vín. Setkal jste se už někdy s nepravým označením VOC Znojmo?
Ne, s falšováním jsem se nesetkal. Síla našeho spolku je v kvalitě vína, ale také především v tom, že vinaři jsou jednotní v tom, co dělají, drží pospolu a zakládají si na dobrém jméně. Selhání jednice poškodí jméno všech. Navíc na VOC je pohlíženo přísněji než na klasické zatřídění. Nejenom že dohlíží samospráva vinařů na kvalitu vína a chod spolku, ale i samotný vinařský zákon je velmi přísný vůči VOC. Každé provinění znamená konec činnosti.
- Kde se zájemci mohou setkat s víny vašeho sdružení?
Kromě Festivalu vína VOC Znojmo, který se koná každý rok 8. května a kde vinaři mohou uvádět vína nového ročníku poprvé na trh, můžete na vína VOC Znojmo narazit i na dalších akcích, jako je Špilberk Food Festival, Znojemské historické vinobraní nebo veletrh Wine Prague. Od roku 2013 funguje ve Znojmě také Informační centrum VOC Znojmo ve Vlkově věži, kde si může každý návštěvník nejen koupit lahev domů, ale také degustovat z našeho speciálního vinného baru nebo přímo na věži s krásným výhledem na celé Znojmo. Vína se dají také koupit v jednotlivých vinařstvích. Co mě ovšem nejvíce těší, je, že si vína VOC Znojmo našla cestu do vinoték a do kvalitních restaurací. Naše vína totiž rozhodně patří do gastronomie.
- Přesně rok jste také ředitelem Znojemské Besedy, organizace, která mimo jiné zajišťuje celé Znojemské historické vinobraní. Jak těžké nebo naopak lehké je skloubení světa vína a světa kultury ve Znojmě?
Časově náročné to je, ale jinak to s sebou nese samá pozitiva. Spojení kultury, cestovního ruchu a vína je logické a ku prospěchu jak města, tak vinařů. A tohoto propojení také často využíváme. Nebojím se říci, že Znojmo je městem vína. A spolu s historií jsou to právě tato dvě nosná témata, která jsou pro cestovní ruch nejvýznamnější. Jsem rád, že mám možnost pracovat na Znojemské Besedě a využívat tak svých zkušeností v oblasti kultury a cestovního ruchu. A platí to i naopak. Pokud budeme hovořit konkrétně o Znojemském historickém vinobraní, jde o největší svátek vína u nás a jeho organizace je nejen velkou výzvou, ale nese s sebou i velkou dávku odpovědnosti. Jde vlastně o vyvrcholení celoroční práce týmu Znojemské Besedy, který kromě vinobraní ve Znojmě organizuje řadu dalších kulturních akcí. Před několik lety jsem vyjádřil myšlenku, že bych byl rád, abychom na vinobraní potkávali návštěvníky v každém koutu města se skleničkou kvalitního znojemského vína v ruce. A v poslední době tomu tak skutečně je. Žádný tvrdý alkohol nebo pivo, ale pouze víno a burčák.
- O vztahu k vínu v širších souvislostech svědčí i váš post ředitele soutěže Junior Sommelier Moravy...
Sám mám vztah k sommelierské profesi. Jsem vicemistrem ČR a své zkušenosti předávám dál – vychoval jsem již tři mistryně ČR a čtyři vicemistryně ČR. Soutěž Junior Sommelier Moravy vznikla z několika důvodů a je zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii, zejména na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Často se totiž setkáváme s tím, že personál zná mnohá vína z různých koutů světa, ale o vínech z Moravy a Čech neví téměř nic. Naše gastronomie ale potřebuje právě výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti. Proto je tato soutěž zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii Vztah k tuzemským vínům a zdravý patriotismus je nutné začít budovat co možná nejdříve, proto je tato soutěž určena pro začínající a mladé adepty oboru sommelierství. Důležité je také propojení vinohradník–vinař–sommelier. Stejně tak jako je důležité umět vypěstovat dobrou surovinu, následně vyrobit kvalitní víno, je důležité ho umět i odborně a na úrovni nabídnout.
- Aktuální novinkou VOC Znojmo je plánované zřízení tzv. Vinobusu. Oč běží?
Vinobus je vlastně vinařský autobus, který zabírá okruh o délce 62 kilometrů od středu Znojma až po vinařské obce. Samozřejmostí je propojení s cyklotrasami a možnost přepravy kol. Zatím je v plánu devatenáct zastávek a celá trasa objízdná čtyřikrát denně. Cílem Vinobusu je podpořit nejen vinaře VOC Znojmo, ale celou vinařskou turistiku, neboť do Vinobusu chceme zapojit i vinaře, kteří nejsou našimi členy. A jsme u toho, jak přínosné je propojení práce pro VOC Znojmo a pro Znojemskou Besedu – tedy propojení vína a cestovního ruchu. Už se moc těším, až Vinobus sveze první turisty. Začátek sezóny nestihneme, ale do vinobraní bychom určitě chtěli začít jezdit.
- Nedávné otevření pražského vinného baru VinVin s nabídkou vín VOC Znojmo je dalším logickým marketingovým krokem sdružení. Chystáte podobný projekt také v Brně?
Tento projekt je realizován na základě exkluzivního partnerství s hotelem Olšanka. Pečlivě si vybíráme, kde bude značka VOC Znojmo komunikována a kde budou naše vína prodávána. A projekt vinného baru se ukázal jako krok správným směrem. V hlavě máme spoustu dalších plánů a vizí, avšak pořád jsme jen spolek, takže musíme stavět na postupných krocích. V současnosti je jasnou prioritou Vinobus. A samozřejmě naše každoroční aktivity jako Festival vína VOC Znojmo, účast na veletrzích a v neposlední řadě degustace našich vín v rámci Znojemského historického vinobraní. Ale Brňany mohu přece jen potěšit – začátkem června mohou vína VOC Znojmo ochutnávat v rámci Špilberk Food Festivalu.
- Brno se hlásí ke svým historickým odkazům a tradicím vinařství a vína. Označení „Brno, město vína“ je pro mnohé přesto zatím pouhým heslem. Jak vy osobně vnímáte současný vztah mezi Brňany a vínem?
S Brňany se setkávám často, a to jak na festivalu nebo na vinobraní, tak na cyklostezkách, ve sklepích nebo u ochutnávkových stánků. A jak jsem měl šanci Brňany poznat, jsou velmi znalí a zkušení ve výběru a volbě kvalitních vín. Mimochodem, znojemská vína, a tedy vína VOC Znojmo můžete v Brně zakoupit ve spoustě vinoték. Za všechny mohu doporučit jednu ryze znojemskou – Vinotéku Vínovín.
Festival vína VOC Znojmo 2015
- Zaměření: Ochutnávka nově zatříděných vín VOC Znojmo ročníku 2014
- Ročník: 7.
- Místo konání: Znojmo, Horní náměstí a přilehlé ulice
- Termíny konání: 8. 5. 2015 od 10.00 do 20.00
- Cena vstupného: vstup zdarma, degustace za placené bločky
- Počet vín: cca 43
- Web: www.vocznojmo.cz