Brno, 22. února 2016 - Únor je měsícem, kdy se – s výjimkou Svatomartinského – poprvé větší měrou na trh dostávají vína z podzimní sklizně. Ne nadarmo se v tomto období koná například soutěž mladých vín Vinum Juvenale (letos 9. a 10. března). Naším tipem je ale víno vyzrálejší: Ryzlink rýnský ze Sonberku. Na trhu se objevil sice již před pár měsíci, ale právě nyní se dostává do správné kondice, která mu jistě ještě mnoho let vydrží.
Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběrSonberk při sběru 21,6–22,8 °NM. Müller Thurgau 2015 kabinetVÍNO HRUŠKA Děvín 2015 MZVVÍNO HRUŠKA Současný perspektivní ročník nabízí jiskrné víno zelenkavé barvy s jedinečným aroma kopřivového lektvaru až bezové šťávy a hluchavek. Jemná hořkosladká chuť připomíná červený grapefruit a kořenitost. Bílé polosuché víno s 12 % alkoholu. Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběrVinařství LAHOFER Polosladké víno má příjemnou a svěží žlutě-zelenkavou barvu. Ve vůni se objevují medové a květinové tóny s jemným nádechem čerstvé slámy. V dochuti příjemná medová ovocitost, angrešt, hrozinky, jemný bílý pepř a minerálnost se šťavnatou pikantní kyselinkou. Vhodné ke sladkovodním rybám, zeleninovým jídlům, těstovinám a tvrdým sýrům. Archivace 4–6 roků. Alkohol 11,0 %, zbytkový cukr 37,5 g/l, kyseliny 7,2 g/l. |
Veltlínské zelené Frizzante 2015 kabinetVinařství Vajbar Rosé LAHOFER 2015 pozdní sběrVinařství LAHOFER Módní, sladké a lehounké růžové víno s barvou světle meruňkových tónů je přesně takové, jaké by správné rosé mělo být – osvěžující, se slibnou škálou chutí a vůní. Díky odrůdě Zweigeltrebe se vyznačuje intenzivní vůní lesních malin a jahod, v chuti se projevuje pikantní kyselinka i příjemně nasládlá chuť rozmačkaných malin a jahod s cukrem a jogurtem. Můžeme je nabídnout s lehkým dezertem, případně s bílým masem. Alkohol 8,5 %, zbytkový cukr 59,8 g/l, kyseliny 7,0 g/l. Müller Thurgau 2015 pozdní sběrVinařství LAHOFER Příjemně aromatické sladké víno světle žluto-zelenkavé barvy, jehož jemně medovou až muškátovou a ovocitou vůni po broskvích provází kořenitá a svěží kyselinka s minerální dochutí a příjemným přírodním zbytkem cukru. Hrozny byly záměrně sbírány v pozdním termínu, proto je ve vůni zajímavá medovost. Vychlazené na 8–10 °C bude chutnat k předkrmům i nenáročným úpravám těstovin, ryb i drůbežích mas, hodí se též k obědovým zeleninovým salátům. Za optimálních podmínek je nejlepší pít víno mladé a svěží. Alkohol 9,5 %, zbytkový cukr 53,2 g/l, kyseliny 6,4 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték – únor 2016 |
|||
CRU | Crustum | SVO | Vinotéka Svoboda |
ELI | U královny Elišky | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
HRU | Víno Hruška | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
MBV | Moravská banka vín | UZO | Vinotéka U žíznivé opice |
MOR | Moravská vinotéka | VGA | Vinná Galerie |
PER | Vinotéka Perkmistr | VIT | Vinotéka Vitis |
ROZ | Rozverný hrozen | VTV | Vinotéka Top Vineum |
SKL | Sklizeno | VUZ | Vinotéka U Zoo |
SPA | Vinotéka Velký Špalíček |
Více v Přehledu brněnských vinoték