Cílem letošního ročníku bylo získat prostředky na charitativní projekt Vracíme do života, který je součástí aktivit týmu HC Kometa Brno. Celkem se podařilo shromáždit finanční výtěžek ve výši 650 tisíc korun od sponzorů, z dobrovolného vstupného a také díky dobročinné aukci uměleckých děl. Získané prostředky budou použity na nákup rehabilitačních přístrojů pro Anesteziologicko-resuscitační kliniku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.
Motto a cíl letošní akce navrhl a osobně zaštítil podobně jako v předchozích letech brněnský primátor Roman Onderka. V minulých letech byly takto získány prostředky například pro brněnský Klokánek, neziskovou organizaci DebRA ČR nebo pro nevidomé v rámci akce Vodicí pes.
Při této příležitosti Zoo Brno vyhlašuje veřejnou soutěž na pojmenování tapírka. Soutěžící mohou své návrhy zasílat do 27. srpna na e-mailovou adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Zasílat lze pouze jména začínající písmenem B, protože se jedná o potomka z druhého vrhu. Jménem, které opět vylosuje zpěvák Laďa Kerndl, pak bude tapír pokřtěn a jeho autor oceněn.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Žádné události
Celý rok muselo šest výletních lodí počkat, než se s výletníky mohly znovu rozhoupat na vlnách Brněnské přehrady. Tak dlouho totiž byla zdejší nádrž vypuštěná kvůli čištění od sinic. Jeden z parníků se však slavnostního návratu už nedočkal. A přehradě musel dát po dlouhých šedesáti letech navždy sbohem. Výletní Pionýr odplul do lodního důchodu. Jeho místo nahradilo nejnovější plavidlo s názvem Lipsko.
Podle studie zpětný odběr a recyklace jedné televize uspoří tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení, spotřebu ropy osobního automobilu za 22 km jízdy nebo zabrání vzniku odpadní vody z deseti sprchování. Díky recyklaci televize se také sníží roční produkce nebezpečných odpadů od 41 domácností, emise skleníkových plynů vyprodukované vlakem během 157 cest mezi Prahou a Ostravou a uspoří téměř deset kilogramů primárních surovin jako písek, vápenec, železo apod. Podobný efekt má i recyklace jednoho monitoru.
Princip metody spočívá ve vazbě značených protilátek na sledovaný protein přímo v histologickém preparátu. Po navázaní značené protilátky je protein zvýrazněn barevně. Okolní struktura masného výrobku je zvýrazněná běžnými histologickými barvami. Jedná se o vysoce specifickou reakci, za pomocí které je možné prokázat přítomnost samotného proteinu, či dokonce jen jeho alergenní části. Použité histologické barvení navíc umožňuje získat přehled o dalších přítomných surovinách, ze kterých byl výrobek vyroben. Stanovení přesného obsahu přídavných složek v potravinách je důležité zejména pro ochranu zdraví spotřebitele.
Masarykova univerzita věnovala 25 vyřazených počítačů do projektu eAfric@, který je dodá do Keni dětem ze slumů. Počítače pro africké děti byly 3. srpna předány v univerzitním kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích společnosti DHL. Na Masarykově univerzitě tak celý projekt odstartuje. O tom, jak děti v Keni počítače využívají, se budou moci přesvědčit české děti spolu s rodiči, učiteli a dalšími zájemci již 8. září v knihovně Univerzitního kampusu Bohunice na akci Jak začíná školní rok v Africe.
Podle Miroslava Harašty se jedná o nefiltrované třináctistupňové pivo se zbytky pivovarských kvasnic, které pivu dodávají plnější a výraznější chuť a způsobují také zakalení nápoje. Pivovarské kvasinky jsou známým zdrojem vitamínu B, stopových prvků a minerálů, společně s látkami obsaženými ve sladu, chmelu a vodě působí příznivě na lidský organismus. Nefiltrované pivo je speciální také tím, že se jedná o stále živou kulturu. Z toho důvodu je i trvanlivost oproti klasicky vyráběnému pivu podstatně kratší. Pivovar proto klade vysoké nároky na jeho skladování – pivo vyžaduje stabilní nízkou teplotu. „Klademe velký důraz na ošetřování piva, tak aby zůstala zachovaná nejvyšší kvalita našeho speciálu. Proto jej mohou čepovat jen taková restaurační zařízení, která každý týden provádí sanitaci výčepního systému a jsou vybavena speciálním chladícím boxem,“ vysvětluje Miroslav Harašta. V první várce bylo v pivovaru Starobrno uvařeno celkem pět set hektolitrů speciálu, který nyní zraje v tancích. Do restaurací se od 2. srpna dodává ve dvacetilitrových sudech.
Starobrněnská nefiltrovaná třináctka není v portfoliu značky jediným speciálem. Starobrno každoročně připravuje unikátní velikonoční Zelené pivo, které se těší velké oblibě a z původně regionální speciality v rámci jižní Moravy se vloni i letos před Velikonocemi dostalo do výčepů v restauracích po celé České republice.