Brno, 3. září 2024 – Mezi novinkami pro měsíc září najdeme veleúspěšný pálavský Ryzlink vlašský. Také ale dva krásné veltlíny a jeden ryzlink z rakouského Kamptalu. Vše doplňují bílá vína klasického střihu ze Slovácka.
Brno, 14. srpna 2024 – Na Zahradnické fakultě v Lednici probíhá mezinárodní konference Aktuální otázky ve vinohradnictví a ve šlechtění révy vinné. Odborná veřejnost i fakulta si tak připomíná sto let od narození profesora Viléma Krause, který na fakultě působil.
Brno, 12. srpna 2024 - Národní vinařské centrum ve Valticích nedávno hostilo již 23. ročník soutěže o nejlépe hodnocené biovíno z České republiky. Šampionem a tedy biovínem roku 2024 bylo vyhlášeno Chardonnay, pozdní sběr 2023 z Vinařství Čech s.r.o. Tvrdonice. Biovíno 2024 je součástí celostátní soutěže Nejlepší biopotravina roku 2024.
Brno, 1. srpna 2024 – Na srpen máme mezi novinkami vína všech kategorií, co se zbytkového cukru týká. Vše krásně doplňují prosecca z Itálie. A také jedno červené víno.
Brno, 31. července 2024 – Masivní úspěch zaznamenal ve specializovaném kole soutěže Concours Mondial de Bruxelles nejznámější český producent šumivých vín, Bohemia Sekt. Soutěž má čtyři sekce, ve kterých vybraní novináři a degustátoři hodnotí vína různého typu z celého světa od Jižní Ameriky až po Čínu. Do poslední části věnované výhradně šumivým vínům poslali specialisté z Bohemia Sektu 7 vzorků a 6 z nich hodnotitelé odměnili medailí.
Brno, 24. července 2024 – Svaz vinařů provedl v uplynulých dnech mezi svými členy rychlý průzkum k vinařské turistice. Ačkoliv je na závěry k letošní sezóně ještě brzy, již nyní je patrný pokračující trend posledních let – rostoucí zájem o nové zážitky a znalosti spojený s vyššími požadavky a kvalitnější nabídkou služeb. Lidé vyhledávají komplexní zážitky a začínají se více zajímat o životní prostředí a dopady na krajinu.
Velké Bílovice, 9. července – Svaz vinařů si vytyčil hlavní priority pro druhé pololetí letošního roku. Jako stěžejní úkol vnímají vinaři pokračování v přípravě uceleného apelačního systému. Jde o ve světě běžný způsob zatřiďování vín, který posiluje nejen srozumitelnost, ale i význam a celý příběh vína a vinařství v místě svého původu. Druhou prioritou je pro vinaře posílení informovanosti a pokračování v edukaci veřejných činitelů v otázce pozice a fungování oboru v prostoru EU.