Brno, 15. května 2024 – Nový park i s vyhlídkou se v úterý otevřel veřejnosti na Žlutém kopci. Lidem přináší poutavý výhled na Brno a jeho dominanty, příjemné posezení v přírodě i potřebné propojení Masarykovy čtvrti se Starým Brnem.

Oživení parkové plochy mezi ulicemi Tomešova a Trýbova se plánovalo dlouhodobě. Místo bylo totiž ve špatném technickém stavu. Poslední úpravy se uskutečnily ve druhé polovině minulého století při takzvané akci Z. Městská část proto přistoupila k potřebným změnám.

„Obnovu parkové plochy mezi Tomešovou a Trýbovou ulicí jsme připravovali již od roku 2019, kdy byl představen záměr revitalizace. Samotná úprava území začala minulý rok v létě. Pracovníci odstranili nevyhovující chodníky, horní plochu propojili se schodištěm směrem k Pivovarské ulici a rozšířili nový park o dvě bývalé zahrádky. Výsledkem je nové veřejné prostranství s krásným výhledem na město,“ sdělil Petr Bořecký (ANO), radní města Brna a zastupitel městské části Brno-střed.

Při úpravách pracovníci vybudovali nové cesty, instalovali mobiliář nebo několik pítek, která v lokalitě dosud chyběla. Součástí prací bylo rovněž vysázení nových stromů, rostlin a trávníků, které několik měsíců chránily ploty. Zahradníci je nyní odstranili, čímž oficiálně předali park do užívání veřejnosti.

„Žlutý kopec představuje nejen pro Brňany ideální místo pro procházky a odpočinek v přírodě. Snažíme se proto stále zlepšovat podmínky pro veřejnost. Nynější rekonstrukce, při níž zahradníci vysázeli přes třicet stromů a desítky keřů, přímo navázala na práce z roku 2022 při ulici Trýbova. Tam pracovníci opravili hřiště pro míčové hry nebo vybudovali nové workoutové hřiště i veřejný gril,“ řekla 1. místostarostka městské části Brno-střed Ludmila Oulehlová (ANO), do jejíž gesce spadá oblast životního prostředí.

„Nová parková plocha mezi Tomešovou a pivovarem je dalším krokem ke snížení deficitu veřejné zeleně na Starém Brně. Rozsáhlejší park nyní plánujeme vybudovat nad ulicí Hlinky směrem k Masarykovu onkologickému ústavu, kde naváže na park na Vaňkově náměstí,“ doplnil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Projekt rekonstrukce navrhla Ing. Eva Wagnerová společně s Ing. Ivanem Zbořilem. Práce si vzala na starost firma ZEMAKO, s.r.o. Městská část zaplatila za dílo 6,8 milionu korun, přičemž peníze na uskutečnění záměru poskytlo statutární město Brno.

Zdroj a foto: MČ Brno-střed