Brno, 30. června 2024 - Brněnští radní odsouhlasili, že město zpracuje investiční záměr na novou mateřskou školu na Moravanských lánech v Dolních Heršpicích. Díky ní se posílí kapacita předškolního vzdělávání v městské části Brno-jih, kde se plánuje rozsáhlá výstavba bytů. Zařízení se třemi až pěti třídami by mohlo začít vznikat v roce 2026.

Městskou část Brno-jih trápí nedostatek míst v zařízeních pro děti předškolního věku. Navíc se odhaduje, že během příštích šesti let vzroste počet obyvatel v lokalitě zhruba o 1 700, protože se tam chystá masivní bytová výstavba. Situaci ale může zlepšit nová mateřská škola na Moravanských lánech s maximální kapacitou až 120 dětí, na kterou město sestaví investiční záměr.

„Dokument by měl počítat s maximálně dvoupodlažní bezbariérovou budovou o třech až pěti třídách. Vevnitř má být nejen kuchyně a jídelna, ale i kabinety, lehárna, hygienické zázemí a šatny. Chybět nemají ani zahrada, venkovní učebna s toaletami, herní prvky nebo parkoviště včetně okolních úprav,“ vyjmenovala radní pro oblast školství Irena Matonohová.

Odhadované náklady činí 120 000 000 korun a předpokládá se, že stavět by se mohlo začít v roce 2026.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage