Brno, 29. srpna 2024 - Nerovný souboj. Takový název nese nová malba na trafostanici distribuční společnosti EG.D, člena skupiny E.ON, v brněnské části Komín. Dominuje jí motiv nosorožce bílého, který soupeří se žlutým vozem. Malba vznikla v rámci projektu Street Art jako součást Ekofestivalu 2024, který společnost E.ON pořádá v sobotu 31. srpna v brněnské Nové Zbrojovce.

"Realizaci malby si vzali na starosti umělci z ateliéru Malujeme jinak. Má symbolizovat to, že na světě je zhruba jeden a půl miliardy aut, která se značnou měrou podílejí na změnách klimatu. V důsledku toho dochází k vymírání některých druhů, což znázorňuje postava nosorožce bílého, kteří na celé Zemi zůstávají už jen dva," říká Zuzana Oujezdská, která má v EG.D projekt Street Art na starosti.

Distribuční společnost EG.D mění omšelé a nevzhledné trafostanice na umělecká díla už od roku 2015. První z maleb byla tehdy realizována v Jihlavě. Mimo posledního motivu v Brně-Komíně realizovalo EG.D v nedávné době třeba šestici maleb v rámci festivalu Urban Pictus v Brně-Starém Lískovci, anebo v Kuřimi. V současnosti zdobí streetartové malby přes 230 trafostanic EG.D po celém distribučním území společnosti od Šumavy až po Beskydy.

Foto: EG.D