Brno, 29. srpna 2024 – Mimořádnou příležitost zavítat do běžně nepřístupných historických sklepů, prohlédnout si sto let staré matriční knihy nebo zhlédnout divadelní či hudební vystoupení. To a mnoho dalšího nabídne návštěvníkům akce Otevřená radnice, která se uskuteční v pátek 30. srpna.

Otevřená radnice je již tradiční kulturní událostí, kterou pořádá městská část Brno-střed. Při letošním jubilejním desátém ročníku je pro příchozí na Dominikánské 2 znovu připravený bohatý program, při němž si přijdou na své děti i dospělí.

„Každou hodinu se budou konat komentované prohlídky radniční budovy, která dříve sloužila jako dominikánský klášter. Při exkurzích lidé nahlédnou například do podzemí či jednacího sálu radních. Chybět nebude ani výstava historických matričních knih, divadelní představení nebo hudební koncert. Celý program vyvrcholí večerním promítáním letního kina,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěch Mencl (ODS).

Otevřená radnice odstartuje v 14.00, kdy začínají první prohlídky. V průběhu dne se postupně na nádvoří objeví divadlo Mikro-teatro s pohádkou Vítr z plachet, hudební kapela Midnight Coffee Session nebo módní přehlídka Nadace Veronica.

Nedílnou součástí programu budou rovněž výtvarné dílničky, fotokoutek nebo výstava a následné vyhlášení výsledků výtvarné soutěže Život v centru Brna. „Letos k nám dorazilo více než 170 obrázků od dětí i dospělých. Všichni autoři si zaslouží uznání a poděkování za účast. Veškeré výtvory vystavíme nejen na Otevřené radnici, ale také v Křížové chodbě v Dominikánské ulici. Díla tam budou k vidění od 4. do 13. září,“ uvedl starosta Vojtěch Mencl.

Závěr celého dne obstará večerní promítání letního kina, které na nádvoří uvede známý filmový snímek Zpívání v dešti. Po celou dobu konání akce bude pro návštěvníky na nádvoří připravený stánek s občerstvením. Vstup na akci je zdarma.

Program:

  • 14.00–18.00 – prohlídky budovy radnice každou celou hodinu, fotokoutek, výtvarné dílničky, výstava výtvarných děl zaslaných do soutěže Život v centru Brna
  • 15.15 – představení divadla Mikro-teatro
  • 16.15 – vyhlášení vítězů výtvarné soutěže Život v centru Brna
  • 17.00 – koncert kapely Midnight Coffee Session
  • 19.00 ¬– upcyklační módní přehlídka Nadace Veronica
  • 21.00 – Letní kino Brno-střed: Zpívání v dešti

Zdroj a foto: MČ Brno-střed