Brno, 9. září 2024 –Novou fasádu a střechu má nyní Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Brno, Sokolská. Rekonstrukci památkově chráněné budovy škola symbolicky zakončila slavnostním setkáním v pátek 6. září 2024.

„Jde vlastně o nejstarší průmyslovou školu na Moravě, tato její budova pochází z roku 1901. Poslední opravy na fasádě tu proběhly zhruba před čtyřiceti lety. Rekonstrukce tak byla opravdu nutná. Celkem přišly práce na 135 milionů korun a tyto vysoké náklady si vyžádal právě fakt, že budova je památkově chráněná,“ říká hejtman Jan Grolich.

Stavební práce probíhaly od května 2023 do července letošního roku. „Na budově opadávala omítka, která ohrožovala chodce, střechou dovnitř zatékalo. Celkovou opravou tak prošla památkově chráněná fasáda i střecha, a to včetně klempířských prvků na celém objektu. Opravy doznaly všechny sochařské prvky na secesní fasádě. Vyměnilo se také 73 oken a další okna byla repasována,“ vypočítává radní pro investice Vladimír Šmerda. Opravy zaplatil kraj ze svého rozpočtu. „Školu navštěvuje tisícovka žáků. Rekonstrukce tak přispěla nejen k větší bezpečnosti a komfortu vyučování, ale přinese také dlouhodobé úspory na energiích,“ dodává radní pro oblast školství Karel Jurka.

Nad hlavní vhod do budovy školy z ulice Sokolská se po desítkách let absence dokonce také vrátilo původní označení školy „ČESKÁ STÁTNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA“, které vychází z historického originálu.

Zdroj a foto: JMK