Brno, 13. září 2024 – Brněnská střední škola Charbulova 10. září slavnostně otevřela nový pavilon v areálu školy za 215 milionů korun. Nahradil zastaralé budovy na adresách Trnitá 8 a Jánská 22. Moderní stavba, jejíž realizace byla zahájena v listopadu 2022 a dokončena v srpnu 2024, nabízí nejnovější výukové prostory pro široké spektrum oborů, včetně specializovaných učeben pro kadeřníky, kosmetické služby, fotografy, hotelnictví, ICT a další.

Když chceme mít dobré absolventy odborných škol, musí mít špičkové zázemí. Jsem velmi rád, že se nám podařilo úspěšně dokončit tuto náročnou investici, která zajistí moderní a funkční prostory pro studenty a pedagogy školy, a to hned od začátku školního roku,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Přístavba zajišťuje také bezbariérový přístup, nové parkovací plochy a ekologická opatření zaměřená na úsporu energií, jako je využívání dešťových vod na splachování WC a zavlažování či instalace solárních kolektorů pro ohřev vody.

„Nový objekt není jen moderním rozšířením školy, ale také příkladem toho, jak bychom měli přistupovat k úsporám energií a udržitelnému rozvoji. Jsem pyšný, že jsme jako kraj investovali do projektu, který takto přispívá k budoucnosti našich dětí,“ dodal radní pro investice Vladimír Šmerda.

„Tato modernizace a rozšíření nám umožní nabídnout lepší podmínky pro odborné vzdělávání, což je zásadní pro typ školy, kterou Charbulka je. Jsme nadšení, že naši studenti mohou od tohoto školního roku využívat nové prostory,“ uvedl radní pro školství Karel Jurka.

„Společně se stavbou nové budovy jsme se díky finančním prostředkům kraje pustili i do modernizace stávajících prostor v Centru praktické výuky v areálu školy. V plném provozu jsou již odborná pracoviště pro pekaře a cukráře, na dokončení čekají pracoviště pro naše aranžéry,“ doplnila ředitelka školy Jana Marková.

Jihomoravský kraj na investici alokoval celkem 215 milionů korun z vlastního rozpočtu. Financování projektu ještě není zcela uzavřeno, neboť probíhá další fáze revitalizace areálu školy, která zahrnuje výstavbu multifunkčního hřiště a rekonstrukci fotbalového hřiště. Dokončení této fáze se očekává do konce roku 2025.

Zdroj a foto: JMK