Brno, 24. září 2024 - Jak postupuje budování městského okruhu? Kdy se otevře očekávaná multifunkční aréna? Připravuje se Brno důkladně na změnu klimatu? Tyto a další otázky o budoucnosti města, které napadají řadu Brňanek a Brňanů, zodpoví podzimní festival „Kam kráčíš, Brno?“ v sérii diskuzí, procházek a na speciální výstavě.

Když se festival Kam kráčíš, Brno odehrával loni na podzim, v okolí Tomkova náměstí se ještě intenzivně stavělo. Nyní už po vybudované estakádě, která je součástí městského okruhu, jezdí auta. Na tomto srovnání je vidět, jak se podoba města mění a že to mnohdy nabere rychlé tempo. Netýká se to přitom zdaleka jen dopravy: plavci už mohou téměř rok využívat nový, 25 metrů dlouhý bazén za Lužánkami; v srpnu se na Kociánce otevřel moderní dětský hospic Dům pro Julii a v kampusu se staví BioPharma Hub pro Farmaceutickou fakultu Masarykovy univerzity.

Co jednotlivé změny přináší brněnskému obyvatelstvu, o tom bude od 29. září do 15. listopadu pojednávat festival „Kam kráčíš, Brno?”. Návštěvníci se během něj mohou těšit na panelové diskuse o výzvách, jimž město čelí, na procházky po rozvíjejících se lokalitách i na doprovodnou výstavu v Urban centru na Staré radnici.

„Brno chce být moderním a prosperujícím městem. S touto vizí přistupuje k oblastem dopravy, klimatické změny nebo energetiky, investuje do dopravní infrastruktury či obnovitelných zdrojů, ale taky do podpory vzdělání, vědy a výzkumu. Konkrétními příklady je například instalace fotovoltaických panelů na střechy městských budov nebo výstavba kotle na štěpku, který sníží závislost Brna na plynu. Připravujeme i další významné projekty, jako například horkovod z jaderné elektrárny Dukovany. Směřování města a tyto projekty chceme veřejnosti přibližovat, protože se týkají budoucnosti nás všech. Zároveň máme z minulých ročníků pozitivní zpětnou vazbu, že lidi baví nahlédnout pod pokličku a víc se dozvědět o procesech, které se za každým veřejným projektem skrývají,” řekl zastupitel města Brna pro oblast strategického rozvoje Martin Příborský.

Na panelových diskusích vystoupí odborníci i politici, kteří se zabývají adaptací města na klimatickou změnu, dopravou, energetikou nebo podporou inovací. Do debaty se se svými dotazy může zapojit také publikum. Procházky v terénu zase zavedou zájemce do rozvojových lokalit jako Nová Zbrojovka nebo Trnitá.

Veškerý program festivalu „Kam kráčíš, Brno?” pořádaného Odborem strategického rozvoje a spolupráce Magistrátu města Brna je dostupný zdarma.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage