Brno, 30. září 2024 – Renovace na Centru volného času Lužánky – pracoviště Legato, které probíhají již od září, se chýlí ke konci. Během prací se zjistilo, že bude nutné provést rozsáhlejší úpravy, což vede ke změně plánovaného termínu dokončení. Původní rekonstrukce koupelen, včetně podlahy, umyvadel a toalet, si vyžádá i instalaci nového vodovodu. Nový termín dokončení je předpokládán na pátek 4. října.

Starosta MČ Brno-Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL) popisuje: „Převzali jsme objekt v neutěšeném stavu, následně jsme hledali finanční prostředky a zpracovali projektovou dokumentaci. Jsem rád, že se nám podařilo projekt úspěšně realizovat. V Legatu se děti učí řemeslným dovednostem v dílnách, základům animace a divadla. Velkého úspěchu dosahuje zejména jejich vlastní cirkusová skupina LeGrando, která vystupuje po celém světě. Žongléři, akrobati na stuhách a ohňová show vyžadují kvalitní zázemí, které je nezbytné i během prázdninových příměstských táborů. Proto jsme zahájili rekonstrukci právě na začátku září.“

Rekonstrukce se týká toalet a sprch v budově CVČ LEGATO. V rámci prací dojde k částečné výměně rozvodů vody, odpadu a elektroinstalace. Budou demontovány a nově namontovány lehké dělící příčky, radiátory a obklady. Součástí rekonstrukce je také výměna zařizovacích předmětů, jako jsou WC mísy, umyvadla a sprchové kouty.

„Čekali jsme na to opravdu dlouho. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 1998. A ještě si chvíli počkáme – prodloužení termínu dokončení, které navazuje na změny, jež projektová dokumentace nepředpokládala, odloží dokončení hlavních prací o týden. Samozřejmě je to pro nás komplikace, ale vyplatí se to, toalety i sprchy už byly ve stavu, kdy žádaly o opravdu velký zásah. Čeká nás velký úklid před spuštěním provozu, a v tuto chvíli řešíme, jak to udělat, aby děti mohly co nejdříve začít opět chodit trénovat kroužky,“ upřesňuje MgA. Jovan M. Jovanovski, pedagog volného času, vedoucí pracoviště Legato a principál cirkusu Legrando.

Městská část Brno-Kohoutovice plánuje řadu dalších investic do modernizace vybavení budov, které slouží dětem. Knihovna Jiřího Mahena na konečné trolejbusu má od léta nově vymalované chodby. Také se podařilo zrekonstruovat část střechy na ZŠ Pavlovská a dokončit opravy chodeb. Na ZŠ Chalabalova se toto léto započalo s proměnou vestibulu, kdy v přízemí byly instalovány skříňky na čip, byla postavena nová vrátnice a byla vylita nová podlaha. Příští léto plánuje městská část dokončit tuto proměnu i ve druhém patře pro zbývající šatny vestibulu, chystá projekt na renovaci školního átria a na opravenou střechu bude instalovat solární panely.

Zdroj: MČ Brno-Kohoutovice