Brno, 30. září 2024 – V úterý 1. října odstartuje další etapa revitalizace parku Marie Restituty, a to tzv. části A druhé etapy celkového projektu. Cílem těchto úprav je nejen podpořit estetickou a funkční hodnotu parku, ale také uchovat jeho klíčovou roli jako významného pěšího spojení v Husovicích a vzpomínku na dřívější hřbitov. Hotovo bude v květnu příštího roku.

Projekt týmu architekty Evy Wagnerové přináší nové, důstojné vstupy do parku z ulic Elgartovy a Rotalovy. „Tyto přístupy budou tvořeny nízkými, pohodlnými schody, které budou lemovány zděnou konstrukcí s madlem. Madlo zde zároveň poslouží jako nenápadný, ale stylový nositel názvu parku. Schody doplní rampa pro kočárky a kola, aby byl park přístupný všem. Hlavní pěší cesta, vedoucí z ulice Rotalova k Provazníkově, bude nově tvořena hladkým česaným betonem s vodicí linií pro nevidomé. Tato cesta bude páteří celého parku,“ uvedl místostarosta MČ Brno-sever Martin Glogar (KDU-ČSL).

Nejdůležitější součástí parku zůstává jeho historická lipová alej, která působivě rozděluje park na dvě části. „Aby toto rozdělení nepůsobilo příliš striktně, přidali jsme do aleje úzký dřevěný chodník, který se bude lehce vznášet nad zemí a zároveň připomínat původní cestu vedoucí k historickému hřbitovu,“ sdělil Glogar.

Zeleň parku bude nadále tvořena stromy, které přežily více než sto let, kdy na tomto místě fungoval hřbitov. Lipové aleje a mohutné solitérní jasany budou pečlivě udržovány, přičemž některé starší stromy projdou ozdravnými řezy korun. Dále budou vysazeny nové stromy, které zajistí budoucí zelený rámec parku. „Jaro v parku ožije pestrými květy ladoňek a narcisů, které budou vysazeny pod lipami podél nové dřevěné stezky. Tyto květy budou tichou vzpomínkou na všechny, kdo byli na tomto místě během století pohřbeni,“ podotknul místostarosta.

Kvůli náročnosti financování je druhá etapa revitalizace rozdělena na dvě části. Zatím nedokončená spodní část parku nabídne v budoucnu nejen obnovenou zeleň, ale také nové dětské hřiště, vodní prvek a prostor pro kulturní akce.

Během rekonstrukce bude park 1. 10.–30. 11. a 1. 3.–30. 4. 2025 částečně neprůchodný, což se dotkne především pěších, kteří parkem zkracují cestu mezi ulicemi Provazníkova a Rotalova. MČ tedy prosí o trpělivost během tohoto omezeného období.

Zdroj: MČ Brno-sever, foto: Ingimage