Brno, 16. října 2024 – Už na tuto sobotu 19. října si mohou obyvatelé Brna-Kohoutovic rezervovat čas, pro grilování na novém veřejném elektrickém grilu. Toto grilovací místo s příjemným posezením, košem a pítkem bylo vybudováno v areálu hřiště ZŠ Pavlovská a spolu s druhým grilovacím místem na ulici Richtrova patří k první etapě grilovišť pro Kohoutovice. Náklady na pořízení přesáhly 2 miliony korun a jsou financovány za pomoci investiční dotace magistrátu města Brna.

Starosta MČ Brno-Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL) uvedl: „Delší dobu se množily dotazy, zda budou v naší městské části místa vhodná pro grilování. S velikou radostí můžeme oznámit, že již dvě takové lokality vznikly. Protože jsme vnímali, že jsou oprávněné obavy z rušení nočního klidu a nepořádku v okolí, přistoupili jsme k tipu grilovišť, která jsou elektrická, tedy s jasným omezením provozní doby.“

Zatímco tradiční táboráky jsou neodmyslitelně spjaty s českou kulturou, ve městě jsou z bezpečnostních a hygienických důvodů omezené. Griloviště umožňují vychutnat si grilování i v městském prostředí. Brňané již dobře znají možnost veřejného grilování z oblíbených míst jako jsou Lužánky, Špilberk nebo Líšeňská rokle.

„Aby bylo možné zajistit klidné soužití, tak jsme zavedli jasná pravidla. V letních měsících je grilování povoleno do 21 hodin, v zimním období pak do 18 hodin. Chcete-li si užít grilování na nových zařízeních, můžete si už nyní rezervovat gril za startovací cenu 100 Kč na 30 minut. Z této částky je určité procento určeno na pokrytí nákladů spojených s provozem rezervačního systému. Zbývající část bude investována do pravidelné údržby a případných oprav nových grilovacích míst,“ doplnil Hruška.

Grily jsou ovládány dálkovým rezervačním systémem. Na rozdíl od klasického grilování nabízí elektrický gril s nerezovou plotnou a maximální teplotou 300 °C možnost rychlé a přesné přípravy pokrmů. Středně opečený steak bude hotový za pouhých 5 minut, což je výrazně rychlejší než při grilování na dřevěném uhlí.

Otevření těchto dvou grilovacích míst je teprve začátkem. V rámci další etapy plánují Kohoutovice vybudovat další grilovací zóny, například v nově vznikajícím parku Axmanova. Griloviště vzniklo za finanční podpory Magistrátu města Brna.

Foto: Ingimage