26. března 2013 (MEDIAFAX) - Biopotraviny si kupují pravidelně pouhá čtyři procenta dospělých Čechů, občas si je zakoupí 37 procent, 17 procent je naopak nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce. Více než třetina populace (38 procent) s biopotravinami sice nějakou zkušenost má, ale již je nekupuje.A co je od koupě odrazuje? Jednak cena (62 procent) a nedůvěra v ně (téměř 47 procent), vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG Česká republika.

"Náš průzkum překvapivě ukázal, že většímu rozšíření biopotravin mezi českými spotřebiteli nebrání jen jejich vysoká cena, ale také nedůvěra v jejich kvalitu. Češi jednoduše nevěří, že biopotraviny jsou o poznání kvalitnější než ostatní, běžně dostupné potraviny," konstatuje Karel Růžička ze společnosti.

Biopotraviny více kupují ženy

Občas nebo pravidelně kupuje "bio" 43 procent žen a 37 procent mužů. Vůbec nejméně nakupují potraviny v biokvalitě na Ústecku a Královéhradecku a na Vysočině. Naopak nejvíce v Jihomoravském, Plzeňském kraji a v Praze.

Kvalita a chuť patří k nejčastějším důvodům nákupu biopotraviny pro 38 procent respondentů. Téměř třetina dotázaných je přesvědčená, že biopotraviny jsou zdravější (31 procent) a neobsahují chemické látky a konzervanty (20 procent). Pro více než 11 procent respondentů je pak u nákupu biopotravin rozhodující, že výrobky jsou převážně z České republiky, tedy jasného původu.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 22. až 28. února na 1 000 respondentech. Dotazovaní byli ti, kteří rozhodují o nákupech potravin pro domácnost. Ve vzorku bylo 70procentní zastoupení žen a 30 procent mužů.