Brno, 16. února 2024 - Počet minipivovarů na jižní Moravě loni vzrostl na 70. Podnikatelé otevřeli čtyři nové provozy, žádný minipivovar podle dostupných informací z pivovarských webů nezanikl. Obor tak, přestože pivovary konkurují tradičnímu vinařství, stále posiluje.
Nejvíce minipivovarů funguje v Brně, z nichž dva se svým výstavem blíží hranici 10 000 hektolitrů (Moravia, Hauskrecht). „Případný posun do kategorie středních pivovarů s sebou nese větší daňové zatížení, takže je otázkou, jak budou oba provozy svou strategii v budoucích letech cílit. Zatím žádný minipivovar v regionu tuto hranici nepřekročil a většinou tento vývoj trvá několik let, často více než dekádu působení na trhu,“ uvedl pivovarský historik Filip Vrána, který vyučuje studentky a studenty programu Pivovarství a sladařství na Mendelově univerzitě v Brně.
Oproti tomu například Pivovarský dům Poupě, který znamenal jednu z největších investic v regionu uplynulých let, za první úplný rok své existence (2023) vyprodukoval 500 hektolitrů zlatavého moku. Převážně šlo o pivo svrchně kvašené. „Jediné spodně kvašené jsme dělali na náš Oktoberfest. Receptury toho svrchně kvašeného byly opravdu hodně barvité a nápadité. Vařili jsme různé Single Hopy, varianty West Coast IPA, NEIPA, kyseláče, Stouty, pšeničná piva, piva ochucená ovocem, kořením, bylinami,“ popisuje sládek Pivovarského domu Poupě Ladislav Němeček.
Silný brněnský region podtrhuje okres Brno-venkov se 17 minipivovary. Posílilo i Hodonínsko na 13 a Znojemsko na současných 10 minipivovarů. „Na trhu vidíme pokračující trend rychlého růstu velkých minipivovarů zaměřených na prodej sudového piva a dále růst restauračních pivovarů s vlastním podnikem. První skupině pomáhá vysoký objem výroby k dosažení efektivity, která je v současné době růstu mzdových nákladů a nákladů na suroviny nezbytná. Druhá skupina má od počátku výhodu vyšší marže, takže si lépe dokáže poradit s měnícími se podmínkami na trhu jako například změna sazby DPH,“ uvedl pivovarský expert a absolvent MENDELU Jan Grmela.
Na Mendelově univerzitě v Brně běží studijní program Pivovarství a sladařství od tohoto akademického roku, studující teď budou vstupovat do druhého semestru. Zájem o studijní program byl velký, dohromady si v prvním a druhém kole přijímacího řízení podalo přihlášku 97 lidí. Do studia se zapsalo 31 studentů a studentek.
Nově vzniklé pivovary na jihu Moravy: Ivančice, Strážnice (Connor), Znojmo (Old cock), Višňové
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 2, Brno 15, Brno-venkov 17, Břeclav 11, Hodonín 13, Vyškov 2, Znojmo 10
Uzavřené provozy v jednotlivých letech: HBH Brno (1993), Šitbořice, Vojáček Hodonín (2017), Magistr Brno (2018), Šatov (2019), Bohdalice Manner (2020), Lucky Bastard technologii převzal pivovar KOS (2021), Ratíškovice (2021), Santon Ponětovice (2022), JBM Brew Lab přešel na kontrahovanou výrobu a prodal technologii značce AnOtter One (2023)
Zdroj: MENDELU, foto: Ingimage