Brno, 29. července 2024 - Jihomoravský kraj dnes učinil významný krok k posílení sociálního podnikání v regionu. Memoranda podepsaná mezi krajem, Ministerstvem práce a sociálních věcí, společností Teamium a Deklarací odpovědného podnikání slibují efektivní podporu a rozvoj této důležité oblasti. Klíčovým výsledkem je vznik SPointu Jihomoravského kraje, nového kontaktního místa, které nabídne bezplatné poradenství, vzdělávání a networking pro sociální podnikatele i širokou veřejnost.

SPoint je součástí širšího projektu Rozvoj ekosystému sociálního podnikání, který má za cíl posílit tuto důležitou oblast. Měl by začít fungovat v Brně ještě v průběhu letošního roku. Domovské místo nalezne v prostorách Jihomoravského kraje, s jeho zřízením společnosti Teamium pomůže také Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Podpora sociálního podnikání je nejen projevem společenské odpovědnosti, ale i hospodárným krokem,“ uvedla radní Jana Holomčík Leitnerová. „Sociální podniky často doplňují tradiční ekonomické sektory a poskytují alternativní zdroje příjmů a služeb. Uzavřená memoranda směřují tuto podporu do konkrétních oblastí a umožňují nám efektivní koordinaci a propagaci aktivit v této oblasti.“

„Jako zakládající člen Deklarace odpovědného podnikání jsme se zavázali nejen rozvíjet naši firmu Teamium, ale i podporovat sociální podnikání tam, kde jsme doma. Naše firma má sice sídlo v Praze, ale hlavní centrum aktivit je v Brně, a tak se přirozeně nabízí, abychom byli i podporovateli vzniku SPointu a šíření moderního sociálního podnikání v Jihomoravském kraji,“ říká Jan Klouček, jednatel firmy Teamium.

Teamium, sociální podnik s devítiletou historií zaměstnávající více než 200 zdravotně znevýhodněných osob, se zavázal k zřízení kontaktního místa - Centra sociálního podnikání.

Teamium se drží principů sociálního, ekonomického, environmentálního a lokálního podnikání. Společnost spolupracuje s několika neziskovými organizacemi a je součástí Asociace společenské odpovědnosti (ACSR) a Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených (AZZP).

Cílem SPointu bude sdílet a spojovat úspěšné příklady finančně soběstačných sociálních podniků, předávat know-how a kontakty dalším sociálním podnikům v regionu. Důraz je kladen na růst a rozvoj jihomoravské komunity sociálních podnikatelů prostřednictvím častějších společných setkání a spolupráce. SPoint také pomůže realizovat životaschopné nápady, které mohou zlepšit život zdravotně znevýhodněných osob nebo přinést nové, užitečné služby a produkty pro společnost. Vzdělávání je další klíčovou prioritou, kdy SPoint přivede do regionu znalosti z oboru zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním, sociálního podnikání, networkingu, fundraisingu a sebepropagace, aby podpořil další sociální podnikatele na jejich cestě k úspěchu.

Ondřej Závodský, vedoucí oddělení sociálního podnikání Ministerstva práce a sociálních věcí, dodává: „Naše ministerstvo je připraveno úzce spolupracovat na projektu Rozvoj ekosystému sociálního podnikání a podporovat všechny aktivity, které povedou ke zlepšení situace sociálních podnikatelů.“

Podporu společnému záměru vyjadřuje také Václav Běťák ze spolku Deklarace odpovědného podnikání: „Cílem deklarace odpovědného podnikání je popularizovat sociální podnikání napříč republikou. Proto máme radost, že vznikla tato memoranda o spolupráci a těšíme se, že naše deklarace, která už nyní zastřešuje více než 110 sociálních podniků v České republice, bude moct na základě jejich úspěšných příběhů pomáhat podnikům v Jihomoravském kraji. A budeme rádi, když třeba inspirujeme k vytvoření dalších nových sociálních podniků.“

Zdroj a foto: JMK