Brno, 16. srpen 2024 – Brněnský trh s bydlením se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů, na který začíná narážet opětovně rostoucí poptávka po vlastním bydlení. Podle posledních analýz se brněnský realitní trh potýká s deficitem takřka pěti tisíc bytových jednotek. Na situaci aktivně reaguje mezinárodní developerská společnost DOMOPLAN, která plánuje rozšířit v dalších letech svou výstavbu o nové rezidenční projekty.

Více jak dvě stě nových bytových jednotek přinese rozšíření rozestavěného Pekárenského dvora o nové domy B80 a Block A[rt], nové projekty rezidence Botanica s Příční a dalších bezmála 500 jednotek nabídne multifunkční čtvrť BRIXX.

Po útlumu z posledních let se realitní trh dává v posledních měsících opět do pohybu. Zájemci o bydlení využívají nižších úrokových sazeb a momentálně příznivějších podmínek k pořízení vlastní nemovitosti. „Jen za červen se nám úspěšně podařilo prodat 20 bytů v celkové hodnotě 112 milionů korun. Za poslední měsíce jde o rekordní počet,“ komentuje aktuální situaci na trhu s bydlením Tomáš Vavřík, generální ředitel společnosti DOMOPLAN.

DOMOPLAN má momentálně rozestavěné a rozplánované rezidenční projekty v investičním objemu za 7,5 miliardy korun.

Nová akvizice na Bratislavské
Jeden z momentálně největších rozestavěných projektů v centru Brna je rezidence Pekárenský dvůr, který DOMOPLAN staví v Zábrdovicích. V komplexu, který prostřednictvím konceptu klubového bydlení, jenž je pro český trh unikátní, nabídne obyvatelům služby na úrovni pětihvězdičkového hotelu, vzniká 239 bytů a živý vnitroblok. Výstavba míří postupně do své finální fáze a dokončená by měla být i s projektem Block A[rt] začátkem příštího roku. Pekárenský dvůr letos obdržel v soutěži Realitní projekt roku Cenu architektů za nejlepší stavbu v Jihomoravském kraji.

Pekárenský dvůr se navíc rozšíří o dalších 37 bytů. DOMOPLANu se podařila nová akvizice nyní chátrajícího domu, který se nachází mezi jednou z budov Pekárenského dvora a domem Block A[rt] s 31 byty propojujícího development s moderním uměním. Projekt s názvem B80 naváže na sousední domy svou elegantní terakotovou fasádou s vertikálním členěním a texturou sloupů. Velkoryse pojaté interiéry s přírodními materiály a velkými francouzskými okny poté slibují maximální prosluněnost a vzdušnost.

„Úspěšně jsme završili náš investiční záměr a získali jsme další dům v uliční řadě na Bratislavské. Právě probíhající výstavba Pekárenského dvora se tímto po projektu Block A[rt] rozšiřuje o třetí etapu. Ta symbolicky dokončí rozestavěný komplex a kompletně ho uzavře. Nejen z hlediska nového bydlení a prémiových služeb, ale také svou architekturou, která zásadně přispěje k renovaci ulice,“ popisuje novou investici Tomáš Vavřík. DOMOPLAN plánuje zahájit novou stavbu na podzim letošního roku.

Rozvíjející se Zábrdovice lákají investory
Právě Zábrdovice jsou městskou částí, kde má DOMOPLAN nejvíce rozestavěných projektů. Celá čtvrť prochází v posledních letech rozsáhlým rozvojem – díky řadě nových developerských projektů a také bohatému kulturnímu životu se stávají jedním z nejvyhledávanějších míst pro nové investice. Kromě zmíněného rozšířeného Pekárenského dvora a Block A[rt]u zahájil developer v květnu výstavbu první části rezidence Příční 14 o 34 bytech, kde aktuálně dochází k zakládání stavby a tryskové injektáži pro podchycení sousedního gymnázia. Výstavba druhé části projektu Příční 12 taktéž s 34 byty začne v prvním čtvrtletí příštího roku.

Přípravné práce pak pokračují na rezidenci Botanica na ulici Stará. Momentálně vznikají první architektonické návrhy speciální květinové fasády, která ze dvou bytových domů vytvoří zelenou oázu uprostřed města. Vybudovat vertikální zahrady umožní opláštění s velkoobjemovými květníky pro pěstování rostlin. Kromě 83 bytových jednotek vznikne i společná dvorní terasa. Výstavba bude dle aktuálního plánu zahájena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Bydlení pro rodiny v Líšni, Králově Poli i luxusní byty pod Kraví horou
Začátkem června společnost symbolicky pokřtila stavební práce na rezidenci Žižkova slavnostním poklepáním základního kamene. Projekt vzniká v blízkosti Konečného náměstí, pod Kraví horou. „Pro DOMOPLAN je to momentálně nejluxusnější projekt, který realizuje. Klientům nabízí nadstandardní provedení interiérů a společných prostor a až 95 vnitřních parkovacích míst je dimenzováno pro luxusní vozy včetně elektromobilů. Velkým benefitem je navíc i lokalita. Žižkova se nachází v širším centrum Brna, v klidné ulici, blízko školy a jen pár minut chůze od Kraví hory,“ uvádí více o projektu s 69 byty Pavel Zobač, technický ředitel DOMOPLANu.

Naopak nově dokončená je moderní rodinná rezidence Starý pivovar v Králově Poli se 46 byty a vlastním parkem, kterou DOMOPLAN v půlce června slavnostně otevřel. Aktuálně probíhá doprodej posledních 12 dostupných bytů. A ke své finalizaci se postupně blíží také rezidence Nová Líšeň. Se 14 byty se jedná o komorní rodinné bydlení v příjemné lokalitě v blízkosti Mariánského údolí. Momentálně probíhají převážně interiérové práce v podobě obkládání koupelen, osazování radiátorů, pokládky dlažby, kompletace zásuvek a vypínačů a osazování dveří. V poslední fázi bude dokončena venkovní příjezdová cesta a své první obyvatele přivítá Nová Líšeň již v listopadu.

Výstavba BRIXXu v příštím roce
Svůj dosud největší projekt by měl DOMOPLAN dle dosavadního harmonogramu rozjet v příštím roce. Multifunkční komplex BRIXX vyroste v oblasti Západní brány na pomezí Bohunic a Starého Lískovce, naproti fakultní nemocnici a univerzitnímu kampusu. Budovaný areál v konceptu work & live nabídne nejen 409 bytů a ateliérů, ale také 92 ubytovacích jednotek pro studenty. Pro ně bude připravené zázemí v podobě vlastních kuchyněk, odpočíváren, klubovny i restauračního zařízení.

Veřejný prostor oživí zelená piazzetta s vodními prvky a také ulice s obchody, kavárnami a restauracemi. Součástí komplexu budou také kancelářské prostory nebo specializované zdravotnické zařízení.

Zdroj a foto: DOMOPLAN