Brno, 23. srpna 2024 - Mezinárodní konferenci FAB2025.cz zaměřenou na hnutí makerů a digitální výrobu bude příští rok hostit Brno a Praha. Město chce brněnskou část programu podpořit dotací ve výši 1 milion korun, příjemcem bude jeden ze spoluorganizátorů, společnost Make More, s. r. o. Dnešní rozhodnutí radních ještě musí potvrdit zastupitelé.

Již 18. ročník setkání, které se do Evropy vrací po sedmi letech, se bude konat v Brně ve dnech 4.–7. července 2025, v Praze pak 8.–11. července 2025. „Jedná se o největší akci svého druhu na světě. Na konferenci se sejdou tvůrci, inovátoři a nadšenci z 55 zemí. FAB2025.cz tak bude významným milníkem pro české makerské hnutí – představí místní talenty a propojí je s globální komunitou. Součástí programu budou diskuse, workshopy a výstavy zaměřené na podporu kreativity, inovací a využívání digitálních nástrojů ve výrobě,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Benefity pro Brno připomněl uvolněný zastupitel pro strategický rozvoj, metropolitní spolupráci a integrované územní investice Martin Příborský: „Konání konference město Brno významně mezinárodně zviditelní a představuje podporu inovačního prostředí, inspiraci pro další rozvoj a nové příležitosti pro místní inovační firmy.“

Organizátory konference FAB2025.cz jsou FabLab Brno, s. r. o. – dceřiná společnost JIC, z. s. p. o., Fab Foundation – nezisková organizace založená na Massachusetts Institute of Technology (MIT) v USA a Make More, s. r. o. – pořadatel nekomerčních festivalů pro kutily Maker Faire Česká republika.

FAB2025.cz v číslech

  • 18. ročník (po 7 letech v Evropě)
  • 55 zastoupených zemí
  • 8 dní nejen odborného programu
  • nejméně 700 odborníků z celého světa
  • 2 města

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage