Brno, 30. srpna 2024 - Dnes je poslední den jedné z nejvýznamnějších vědeckých akcí zaměřených na mikroskopii a zobrazovací techniky – Evropského mikroskopického kongresu (EMC) 2024. Kongres, který se pořádá jednou za čtyři roky, je klíčovým místem pro setkávání odborníků z celého světa a představuje jedinečnou příležitost k prezentaci úspěchů na poli mikroskopie. Brno zde jednotně reprezentují zavedené korporátní firmy i nadějné startupy díky platformě Brnoregion Microscopy. Právě zástupce z Brna, dr. Vladislav Krzyžánek, zde byl také zvolen novým předsedou Evropské mikroskopické společnosti.

„Účast na EMC 2024 v Kodani je pro nás velkou příležitostí ukázat světu, že Brno je skutečným centrem excelence v oblasti elektronové mikroskopie. Jsme hrdí na naše vědce a firmy, kteří zde reprezentují nejen naše město, ale také celý region a zemi. Přispívají k tomu, že když se ve vědeckém světě řekne elektronový mikroskop, spoustě lidem hned vytane na mysli Brno. Rádi bychom proto akci tohoto formátu přivítali jednoho dne i u nás,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Coby nový subjekt se díky podpoře města Brna letošního kongresu zúčastnila i regionální platforma Brnoregion Microscopy. Jde o uskupení firem, univerzit a výzkumných institucí z oboru mikroskopie, které spolupracují nejen v oblasti výzkumu, vývoje a výroby mikroskopů, ale také v podpoře talentů z ČR i ze zahraničí. Do Kodaně z Brna vyjelo téměř 100 studentů, vědců i zástupců firem, kteří připravili společný program. Návštěvníci konference tak měli příležitost navštívit společnou expozici Brnoregion Microscopy, zahrát si kvíz o unikátní ceny spojené s mikroskopií nebo se zúčastnit prezentace platformy a dozvědět se více o postavení Brna na poli světové mikroskopie.

Společná expozice vznikla v rámci projektu Centra mezinárodního obchodu při Regionální hospodářské komoře Brno (projekt spolufinancuje město Brno). Umožnila se tak účast i malým firmám a start-upům, pro které je představení se na prestižním kongresu velkou příležitostí. „Účast brněnských firem, univerzit a vědeckých institucí vystupujících pod společnou značkou Brnoregion Microscopy se ukázala jako krok správným směrem. Výrazně přispěla ke zviditelnění regionu i silné spolupracující komunity, kterou v Brně v oboru elektronové mikroskopie máme,“ uvedl zastupitel Martin Příborský, který delegaci do Kodaně doprovázel.

Středoevropské poprvé
Prezidentem Evropské mikroskopické společnosti byl v rámci kongresu zvolen dr. Vladislav Krzyžánek, předseda Československé mikroskopické společnosti působící v Ústavu přístrojové techniky AV ČR. Je to vůbec poprvé, co byl pro tuto významnou funkci organizace, která sdružuje 6000 odborníků působících v oblasti mikroskopie, zvolen zástupce ze střední Evropy.

Dalším ze série úspěchů brněnské účasti na EMC 2024 bylo vyznamenání profesora Tomáše Čižmára, který převzal prestižní ocenění European Microscopy Award. Tento uznávaný vědec z Ústavu přístrojové techniky AV ČR v Brně byl oceněn za průkopnický vývoj v oblasti hluboké tkáňové endomikroskopie in vivo, který má zásadní dopad na lékařské zobrazování a výzkum v oblasti neurověd.

Evropský mikroskopický kongres 2024 se konal od 25. do 30. srpna v dánském hlavním městě Kodani. V roce 2028 se posune na jih do španělské Barcelony.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage