Brno, 14. října 2024 – Volkswagen Firma roku 2024 Jihomoravského kraje se jmenuje Kubíček Factory a věnuje se výrobě horkovzdušných balónů, nafukovadel a ultralehkých letadel. Titul MONETA Živnostník roku 2024 Jihomoravského kraje získala Kateřina Říhová, majitelka módní značky.

„Vytvořila jsem módní značku Reparáda. V ní tvoříme elegantní a pohodlné kousky v duchu slow fashion. Máme vlastní šicí dílnu, oblečení prodáváme přes e-shop a v brněnském obchodě. Zaměřujeme se na přírodní materiály,“ říká vítězná živnostnice Kateřina Říhová. Cílem je tvořit krásné, řemeslně kvalitně zpracované, lokálně vyrobené oblečení zejména z přírodních materiálů. Reparáda rostla, místnost na Jaselské ulici už přestala stačit, a tak se přestěhovali na Sokolskou. Po čase jí majitelka jedné dílny, se kterou tehdy spolupracovala, nabídla, aby převzala její dílnu.

Z původního zaprášeného prostoru bez ladu a skladu se podařilo vytvořit dobře fungující šicí dílnu. Dnes už vlastní svoji krásnou dílnu na Cejlu. Zákaznicemi jsou ženy od 25 do 45 let, spíše vysokoškolsky vzdělané, střední a vyšší střední třídy. Ženy, které se zajímají o design a udržitelnost. Velkou roli pro ni hrají sociální sítě, zejména Instagram, ale také konkrétní doporučení. Hodně důležitá je kvalita oblečení, od látek, přes komponenty až po samotné šití.

„Za její prací je vidět dlouholetá životní zkušenost. Načerpala inspiraci v zahraničí, což se propsalo i do jejího podnikání v České republice,“ zhodnotil za porotu Pavel Řezanina z MONETA Money Bank.

Druhé místo získala Alena Partyková, která vyrábí speciální hořčice. Třetí místo obsadil Michal Kadlec věnující se restaurační a hostinské činnosti.

Více než 30 let se vítězná společnost Kubíček Factory věnuje výrobě a distribuci horkovzdušných balónů, technických a uměleckých nafukovadel a ultralehkých letadel. „Jsme jedním z předních světových výrobců horkovzdušných balónů. Naše balóny jsou známé svou bezpečností, spolehlivostí a kvalitou, což je důvodem, proč jsou preferovány profesionálními piloty i rekreačními nadšenci po celém světě,“ říká za společnost Petr Kubíček. Navíc, jako jediný́ výrobce na světě, má vlastní speciální balonovou textilii chráněnou výrobním tajemstvím, kterou společnost vyvinula a neustále zdokonaluje a sama si ji vyrábí. Umělecká nafukovadla jsou využívána na různých festivalech a kulturních akcích, kde zaujmou svým designem a inovativností. Ultralehká letadla jsou navržena s důrazem na maximální bezpečnost, výkon a efektivitu, což je činí ideálními pro sportovní i rekreační létání. Má vlastní vývoj ultralehkých letadel, která jsou specifická svojí krátkou vzletovou i přistávací vzdáleností. Firma poskytuje stabilní zaměstnání pro 130 lidí.

„Společnost nabízí zajímavý produkt, který měl schopnost proniknout z České republiky i na zahraniční trhy, konkrétně i do Austrálie. Stojí za tím 30 let tvrdé práce v několika generacích, což je potřeba ocenit,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro vybojovala společnost Dřevodílo Rousínov věnující se výrobě nábytku. Třetí místo bere firma Carebot, která se zabývá vývojem zdravotnických systémů na bázi AI.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie MONETA Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Brně získal toto ocenění čalouník Jiří Liška.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Foto: archiv pořadatelů