Brno, 22. října 2024 – Studentský tým YSpace z Fakulty elektrotechniky a komuni-kačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FEKT VUT), který se zaměřuje na vývoj technologií pro vesmírné prostředí, se přiblížil realizaci své mise CIMER. Po říjnovém přihlášení do programu Fly Your Satellite! Design Booster, pořádaného Evropskou kosmickou agenturou (ESA), uspěl s prezentací mise před odbornou komisí a v konkurenci univerzitních týmů z celé Evropy postoupil do užšího výběru kandidátů na účast v programu.

Program Fly Your Satellite! Design Booster nabízí studentským týmům příležitost, jak s podporou ESA posunout svou kosmickou misi do finální vývojové fáze. Je určen pro úvodní stádia vývoje satelitu a předchází hlavnímu programu Fly Your Satelite! Každopádně jde o velmi prestižní záležitost. Ve výběrových řízeních uspějí jen 2 až 4 týmy z celé Evropy. YSpace tak dosáhl opravdu jedinečného úspěchu!

„Jsme nadšení, že ESA ocenila návrh naší mise. Tento úspěch je výsledkem dlouhodobého úsilí všech členů týmu, kteří misi připravovali i ve svém volném čase a mimo akademický rok. Členové YSpace již v rámci ESA dosáhli individuálních úspěchů, ale nyní se podařilo přidat ten nejdůležitější – týmový. Uvědo-mujeme si však, že nás čeká ještě dlouhá cesta a chystáme se využít všechny nabízené možnosti naplno. Chtěl bych poděkovat všem členům za jejich odvedenou práci, stejně jako našim partnerům, a především univerzitě za jejich podporu. Ta nás, společně s programem Fly Your Satellite! Design Booster, přibližuje k našemu ultimátnímu cíli – vypuštění prvního českého studenty navrženého satelitu," uvedl v reakci na úspěch mise CIMER Filip Čapka, její technický vedoucí a také student navazujícího magisterského programu Space Applications na FEKT VUT.

V rámci přípravy na následující výběrová kola programu čeká členy YSpace listopadový Training Week, intenzivní workshop v nizozemském Noordwijku. „Navštívíme zde sérii přednášek pod vedením odborníků z ESA, které budou pokrývat všechny aspekty vývoje satelitu – od technických záležitostí až po projektový a cenový management. Kromě nových znalostí a zkušeností si od akce slibujeme poradenství, které by nám mělo pomoci vylepšit návrh satelitu před odevzdáním jeho dokumentace do finálních výběrových kol,“ vysvětlil Dominik Klement, vedoucí týmu YSpace.

Mise CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research) je vůbec prvním projektem týmu YSpace, na kterém pracuje od svého založení v roce 2023. Jde o meziuniverzitní spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, jejíž výzkumný tým připravuje experiment s desikovanými (vysušenými) cyanobakteriemi. Cílem mise je vynést tyto bakterie na oběžnou dráhu Země, oživit je pomocí kultivačního roztoku a následně pozorovat jejich aktivitu, včetně měření produkovaného kyslíku (O₂). Úkolem YSpace bude navrhnout a sestavit satelit, který zajistí ochranu biologického nákladu v nehostinných podmínkách vesmíru a tím proveditelnost celé mise. Součástí vývoje satelitu bude také důkladná analýza předvídatelných vlivů prostředí.

„Úspěch YSpace dokládá, že v době, kdy roste zájem o vesmírné technologie, jde VUT správným směrem. Je skvělé, že pouhé dva roky po otevření nového oboru Space Applications dosáhli studující univerzity mimořádného mezinárodního úspěchu v oblasti ‚space‘. Je důležité připomínat, že přínosem mise není jen prestiž, ale její výsledky mohou mít reálný dopad na dobývání vzdálených koutů vesmíru. Cyanobakterie by v budoucnu mohly být použity pro produkci kyslíku nebo čištění vody na meziplanetárních misích,“ komentoval úspěchy YSpace ve spolupráci s ESA Tomáš Götthans, garant studijního programu Space Applications na FEKT VUT.

O tvůrčí aktivity YSpace a dalších studentských týmů projevil zájem i prezident Petr Pavel během své říjnové návštěvy VUT. Zaujala ho spolupráce YSpace s ESA, inovativnost týmu a jeho schopnost reagovat na aktuální trendy.

Zdroj a foto: VUT/YSpace, Jakub Rozboud