Brno, 20. prosince 2013 - Asi nejzajímavější aktuální novinkou je kolekce čtyř přívlastkových vín, která jsou nabídnuta v již správné lahvové zralosti, navíc z diskutovaného, ale o to více zajímavého ročníku 2010. Nechybí zde ani tradiční metodou vyrobený sekt, poutavé růžové cuvée, krásně zralé španělské Tempranillo či uleželá moravská Frankovka za opravdu velmi příjemnou cenu.
Poměrně novou odrůdu Hibernal už není asi třeba mnoho představovat, na našich vinicích dává výjimečná vína. Za pozornost stojí i dvě španělská vína, obzvláště díky poměru cena/kvalita. Naším tipem je pak vinařsky složitá odrůda Rulandské modré, která však při správné péči dává excelentní vína. Kuriozitou jsou pak dvě lahve od pana Maňáka, které rozhodně potěší milovníky sladkých vín.
Chytil collectionLIVI Dubňany Dárkové balení 4 přívlastkových vín. Set obsahuje tři bílá polosladká vína – Chardonnay 2010 pozdní sběr (trať Náklo v Ratíškovicích), Sauvignon 2010 pozdní sběr (trať Úlehle v Mutěnicích) a Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr (trať Hrubé pole v Ratíškovicích) – a jedno suché červené: Zweigeltrebe 2010 pozdní sběr (trať Šidleny v Miloticích). Pinot Cuvée 2012 pozdní sběrAdámkovo vinařství Jedinečné cuvée všech Pinotů (Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré). Víno světle narůžovělé barvy a jemné vůně s tóny lesního ovoce. Svěží kořenitá chuť s dlouhým koncem. Vhodné k těstovinovým salátům, rybám nebo uzenému masu. Zbytkový cukr 11,1 g/l (polosuché), alkohol 12,5 %. Coto de Imaz Selección 2008 DOCa RiojaEl Coto de Rioja Červené víno odrůdy Tempranillo; zrálo 24 měsíců v sudu. Obsah alkoholu 13,5 %. Barva rubínová, vůně kakaa a zralého ovoce. V ústech je vyvážené, plné, s tóny čokolády. Má dlouhý dozvuk. Skvěle se hodí k archivaci. Teplota servírování 16–18 °C. Vhodné k zvěřině či skopovému masu. |
Baphomet sekt methode classique brutVinařství Ing. Jakub Šamšula Frankovka 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Suché červené víno s 0,2 g/l zbytkového cukru, 6,2 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Jiskřivá karmínová barva, zaujme svěží ovocitou vůní po planých třešních a kandovaném ovoci. Chuť je kořenitá s povidlovými tóny. Vhodné k drůbeži a k červeným masům. Teplota podávání 14–16 °C. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték - Zima 2014 |
|||
BMC | BMC Brno | PEC | Petit Cru |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | SVO | Vinotéka Svoboda |
MBV | Moravská banka vín | TRA | Transvin |
MIS | Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
PER | Vinotéka Perkmistr | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Více v Přehledu brněnských vinoték