Brno, 21. února 2011 - Po letité odmlce se znovu na Kounicově ulici v Brně otevřela slavná Kolbabova kavárna z konce 30. let, autorem návrhu je architekt Jan Víšek. Dům, ve kterém naposledy sídlila prodejna oblečení, opravil investor podle původních fotografií Drahomíry Kolbabové. Před obří zrcadlovou stěnou s hodinami první návštěvníky vítala i snacha zakladatele Bohumíra Kolbaby sedmdesátiletá Drahomíra Kolbabová.

„Je to taková srdeční záležitost. Všecko je tu stejné jako dřív. Interiér se dělal podle fotografií z muzea. Servírovalo se tu na růžovém porcelánu. A tady je poslední servis, co tu zbyl,“ ukazuje Drahomíra Kolbabová na osamělý růžový hrneček s podšálkem.

Do rekonstrukce bývalé kavárny, ve které v posledních letech sídlila i prodejna oblečení, se koncem loňského roku pustil známý cukrář Zdeněk Kloc se svým společníkem Ladislavem Žáliem. Snažili se, aby všechno uvedli do stavu, který v roce 1938 navrhl architekt Jan Víšek.

„Prodávala jsem tu od dvaačtyřicátého do třiapadesátého roku. Pamatuju i časy, kdy už to bylo zestátněné. Jsem dojatá. Interiér je skoro stejný, jen tady byly červené rybičky,“ směje se Hedvika Dobrovolná, která v kavárně kdysi pracovala. Interiéru i dnes dominují všudypřítomná zrcadla. Z půlkruhového obřího lustru v patře vytvářejí kruh. Na zdech visí původní fotografie z doby, kdy byla kavárna ve své největší slávě. Jen v původní fontánce v přízemí chybí voda a v ní červené rybičky. „Tehdy byl přídělový systém na lístky. Dopoledne nám přišlo deset dortů, když se vyprodaly, už nebylo nic. Pak jsme měli hlavně keksy. Chodilo sem hodně Němců, takže jsem musela umět i německé fráze k obsluhování," vzpomíná na protektorátní období Dobrovolná. Zrekonstruovanou kavárnu si přišla prohlédnout i známá historička Milena Flodrová. „Jsem nadšená, že se Kolbabova kavárna vrací tam, kde ji pamatuji ještě ze svých studentských let. Byla bych strašně ráda, kdyby si ji studenti zase vzali za svoji. Tady se prodebatovávaly nejrůznější názorové problémy," popisuje Milena Flodrová. Arnošt Goldflam zase vzpomínal, jak do Kolbabovy kavárny chodil v 80. letech s přáteli. „Byli jsme celá sestava, se skladatelem Jiřím Bulisem a děckama z HaDivadla. Miloval jsem zdejší věnečky," říká Goldflam.

U pultu v den znovuotevření nemohly chybět sladké dorty a všelijaké zákusky. Ten nejvyhlášenější, jaký v původní Kolbabově kavárně podávali, ale ještě nemají. „Všechno jsme probírali s paní Kolbabovou, sortiment, který se tu vyráběl dřív, byla vesměs klasika. Specialita podniku byl dezert Pohádka. Cukrárny ho mají dodnes, pokud se nám podaří získat původní recepturu, pustíme se do výroby taky," předeslal nový provozní Zdeněk Kloc.

Obnovit Kolbabovu kavárnu byl nápad jeho společníka Ladislava Žalia. „Měl tu již patnáct let kancelář a pak mě oslovil," popsal Kloc, který dříve vedl cukrárnu Aida.

 

Zdroj: Encyklopedie dějin města Brna