Brno, 2. června 2014 – „Všechny sklepy mají klenuty býti, a k tomu hodí se nejlépe valené klenutí v plném polokruhu; zdi i klenutí mohou neovrhnuty zůstati. Klenutí bývá pak pevnější, čím užší sklep uděláme. Schody do sklepa zakládají se nejpřiměřeněji pod oněmi schody, jež z přízemku do vyšších poschodí vedou; ve sklepích ale na pivo, víno, líh a. t. d. jest dobře, když jdou bez přestávky jedním směrem, aby se sudy tím snáze nahoru a dolů spouštěti mohly. Stupně, jakož i futra mají tu pro delší trvanlivost z kamene nebo aspoň z dubového dříví dělány býti," říká citát z knihy Poučení o stavitelství pozemním z roku 1874.

Velmi podobný druh sortimentu kořeněných vín jako v případě firmy Alfréda Reissmanna z Hlinek č. 56, 58 byl vyráběn a skladován v dalším sklepním komplexu. Nachází se za domem č. 70 a v současné době je součástí nového polyfunkčního objektu, který byl dokončen v roce 2013. Na této parcele stával dům, kde v roce 1933 sídlila firma Koritschan & Mandé, zabývající se výrobou a skladováním slazených dezertních vín.

Po roce 1948 byl objekt jedním ze tří míst v Brně (společně s Úvozem a Jugoslávskou ulicí), kde se vyrábělo dezertní kořeněné víno. Výrobu tehdy zajišťovaly Moravské vinařské závody, n. p. Mikulov, které měly na Hlinkách č. 70 k dispozici celý komplex sklepů včetně domu č. 66 a 68 na výměře 1 500 m2. Sortiment tehdejší výroby datované svým začátkem do roku 1952 byl velmi pestrý a značky jako Metropol Jadran, Granát, Bianco, Rosso či Bitter exclusiv se těšily až do osmdesátých let minulého století značné oblibě. Směs vína z moravských vinic a koření dováženého z Itálie, macerovaného v lihu s přidáním cukru, vytvářela lahodnou delikatesu s obsahem alkoholu 15,5 % až 18,5 %.

Sklepní komplex ulice Hlinky č. 70, foto Baran, FrancánSklepní komplex ulice Hlinky č. 70, foto Baran, Francán

Výroba brněnského Metropolu však na začátku devadesátých let minulého století skončila a dům postupně chátral, až byl nakonec v roce 2008 zbořen včetně všech dvorních staveb. Jediné, co z původního objektu zůstalo zachováno, jsou nádherná a rozvětvená sklepení, zahloubená v délce 86 metrů do svahu Žlutého kopce. Jejich celková délka je 320 metrů a nejsevernější část podzemí je krytá desetimetrovou vrstvou zeminy.

Dům č. 70, foto Aleš SvobodaDům č. 70, foto Aleš Svoboda

Sklepení bylo v minulosti vzájemně propojeno se sousedními sklepy a dosahovalo takových rozměrů, že bylo možno do něj vjíždět z ulice nákladním automobilem. Srovnání prostorů s podzemním labyrintem je skutečně opodstatněné. Řemeslně dokonalá práce zedníků při vyzdívání valených kleneb jednotlivých kójí a odbočujících ramen nenese ani po dvou staletích žádné stopy statických poruch. Vinařská činnost je ve sklepení i po stavebních úpravách a vyklizení všech prostor jasně patrná. Množství obřích sudů i nadále zůstává součástí několika sklepních ramen a ukázka nástupu nových technologií formou tří zděných vinných tanků a fragmentů lisovny dokládá mimořádnou produkci někdejších distributorů vína. Výroba dezertních a stále velmi oblíbených aperitivů zůstává i nyní v nabídce sortimentu Mikulovského vinařství, dnes však již pod značkou Bohemia sekt, s. r. o.

Sklepní komplex ul. Hlinky č. 70, foto Baran, FrancánSklepní komplex ul. Hlinky č. 70, foto Baran, Francán

Noví majitelé těchto unikátních prostor přistupují k historickému sklepení velmi citlivě. Celý komplex o výměře 900 m2 je zachován v původním rozsahu a stavební úpravy nenarušují jeho historický ráz. Nový objekt disponuje degustačním zázemím i zařízením pro gastronomii. Lze tedy očekávat i vhodné a stylové využití těchto pozoruhodných míst, opět v duchu vinařských tradic.


Aleš Svoboda