Brno, 18. srpna 2014 - V pondělí 25. srpna uplynulo 70 let od prvního ze série bombových útoků na Brno na sklonku druhé světové války. K příležitosti tohoto výročí Muzeum města Brna zahájilo na Špilberku výstavu Letecká válka – cíl Brno, která připomíná průběh i neblahé důsledky bombardování Brna.

Nálety na Brno trvaly od srpna 1944 až do osvobození v dubnu 1945, město nejprve čelilo náletům letectva amerického, později sovětského. Zasaženo bylo přes 2 000 domů, bez střechy nad hlavou se ocitlo téměř 6 tisíc lidí. Nálety na dlouhou dobu poznamenaly tvář města, dodnes jsou po nich patrné stopy v podobě stavebních proluk či poničených fasád. Především však bombardování tragicky zasáhlo do osudu mnoha rodin, neboť si vyžádalo na 700 lidských životů. Nejen jako memento současníkům ale také památce všech obětí je výstava věnována.  

Výstava obsahuje řadu dobových artefaktů, fotografií, modelů či doprovodných dokumentů. Na velkoplošné dotykové obrazovce mohou návštěvníci také vyzkoušet webovou aplikaci, která na aktuální mapě města Brna zobrazuje přehled míst dopadů leteckých pum. Na připojených fotografiích si uživatelé mohou prohlédnout podobu zasažených lokalit těsně po náletech. Vznik aplikace iniciovalo Muzeum města Brna, na její tvorbě pak spolupracovalo s Archivem města Brna a řadou předních válečných historiků. Aplikace patří do skupiny map Internetové encyklopedie dějin Brna a náklady na její realizaci zajistil Magistrát města Brna. Aplikace bude stabilní součástí výstavy, která trvá až do 2. listopadu. Dostupná bude rovněž její mobilní verze.

Foto: MUmB