Brno, 25. září 2014 - V Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea je až do začátku příštího roku k vidění unikátní výstava historických mincí. Ta představuje celou dochovanou část pokladu, který byl objeven v roce 2010 na kopci zvaném „Zlatník“, v lese mezi obcemi Boskovice a Újezd u Boskovic. Poklad byl ukryt do země ve 40. letech 17. století v souvislosti s válečnými událostmi třicetileté války, kdy byla země drancována vojsky mnoha armád.

„Depot obsahoval stříbrné mince o celkové hmotnosti přibližně 6 kg, které byly zabaleny do tkaniny, uloženy v hliněném džbánu a uschovány na bezpečné místo pod kamenem. Nalezený poklad bohužel nezůstal v úplnosti vzhledem k tomu, že nálezce poklad neodevzdal a rozprodal. Policii České republiky se podařilo zachránit džbánek a 2 267 stříbrných mincí o hmotnosti 1.632 g, které se nyní představují veřejnosti,“ uvedla Dagmar Grossmannová, vedoucí numismatického oddělení MZM a autorka výstavy.

Dochovaná část pokladu je složena z různých typů stříbrných mincí velmi pestré provenience zahrnující množství evropských zemí. Mince rovněž pocházejí z velmi širokého časového období od 2. poloviny 14. století až po 40. léta 17. století. Jedná se především o drobné a střední mincovní nominály již od Karla IV. (1346-1378) až po mince Ferdinanda III. (1637-1657).

moravske zemske muzeum boskovicky poklad stribrne mince krystof turek

V největším počtu jsou v depotu dochovány mince salcburských arcibiskupů; významnou část tvoří mince z českých zemí a z rakouských zemí; pestrá je i směsice drobných a středních nominálů z německých zemí. Složení nálezu doplňují mince nizozemské, polské, uherské, švýcarské nebo ražba papežská. Vedle běžných ražeb, dochovaných ve velkém množství, jsou zde i mince vzácnější a u nás málo známé.

Díky svému rozchvácení se poklad stal ukázkou zničení významného historického pramene a našeho kulturního dědictví. V nálezu chybí velké stříbrné tolarové ražby, které byly součástí pokladu, ale nedochovaly se. Ve své komplexnosti by se depot stal jedním z největších moravských mincovních nálezů z období třicetileté války vůbec.

Dochovaná část pokladu se stala majetkem Moravského zemského muzea, kde je nyní poklad vystaven poprvé, v dalších letech jej návštěvníci mohou vidět v Muzeu Boskovicka a dalších muzeích Jihomoravského kraje.

Další část výstavy se zabývá mincovnictvím v období třicetileté války na Moravě tak, aby návštěvník získal ucelený přehled o tomto období. Vystaveny jsou zde ukázky mincí z první poloviny 17. století, které doplňují představu o tom, jaké mince byly v tomto období na Moravě raženy, čím se platilo a jaké byly tehdejší ceny a mzdy.

Představeny budou nejen běžné drobné krejcarové mince, ale rovněž velmi vzácné stříbrné tolarové a zlaté dukátové ražby olomouckého biskupa kardinála Františka z Dietrichsteina (1599-1636), císařů Ferdinanda II. (1619-1637) a Ferdinanda III. (1637-1657), ražené v moravských mincovnách. Tyto vzácné ražby budou vystaveny pouze v Moravském zemském muzeu. Veškeré vystavené exponáty pocházejí ze sbírek numismatického oddělení MZM.

Otevírací doba výstavy: úterý 9–15, středa až pátek 9–17, sobota a neděle 13–18 hodin

(red), foto: Kryštof Turek