Brno, 13. listopadu 2014 - Od začátku leteckých náletů na Brno na sklonku II. světové války uplynulo letos 70 let. Muzeum města Brna na toto smutné výročí upozornilo výstavou „Letecká válka – cíl Brno“ na hradě Špilberku. Původně měla výstava 2. listopadu skončit, ale pro velký zájem ji muzeum prodlužuje až do konce listopadu.

Přestože jde o rozsahem menší výstavu, vzbudila „Letecká válka – cíl Brno“ mezi veřejností velký ohlas. Do dnešního dne ji navštívilo přes tři tisíce lidí. Velký zájem byl i o speciální sobotní komentované prohlídky; na tu poslední minulou sobotu přišlo najednou 70 lidí, takže prostor barokní kaple, kde je výstava umístěna, téměř nestačil. Mezi častými návštěvníky jsou přímo pamětníci bombardování, z nichž někteří přicházejí i opakovaně. Sami přinášejí sepsaná svědectví i různé historické artefakty. Výpovědi a materiály poskytnuté pamětníky či jejich potomky také přispěly k dalšímu rozšíření internetové aplikace zobrazující na mapě města Brna jednotlivé dopady bomb, někdy i s fotografiemi dokumentujícími škody.

„Od začátku výstavy se mi ozvalo asi 150 pamětníků, cenné jsou informace zejména o sovětských náletech z roku 1945, protože ty jsou málo zdokumentované. Informace od pamětníků nám často pomáhají v dalším pátrání, několikrát nás dovedly k souborům fotografií, o kterých dosud nikdo nevěděl,“ uvedl Petr Vachůt, kurátor výstavy a také autor zmiňované aplikace. Ta byla spuštěna současně se zahájením výstavy, k dnešnímu datu v ní přibylo přes 100 míst dopadů a dalších 50 fotografií, přičemž další aktualizace se chystají. Prostřednictvím speciálního digitálního stolu je aplikace prezentována přímo na výstavě, podívat se na ní lze i prostřednictvím webu na adrese bombardovani.brno.cz

Díky prodloužení bude výstava veřejnosti zpřístupněna i 20. listopadu, na který připadá 70. výročí nejničivějšího amerického náletu na Brno. Nad Brno tehdy přiletělo na 150 letadel, které shodily až 1500 trhavých pum ve značném rozptylu, poškozeno bylo centrum, přilehlé ulice i obydlená předměstí. Shazovány byly i časované nálože, takže se město otřásalo výbuchy po celý den. Při náletu zahynulo přes 500 osob. „Je to výjimečná příležitost a chceme ji využít, již nyní pracujeme na speciální kostýmované komentované prohlídce k tomuto výročí,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. „Tyto události chápeme jako memento. Je třeba si je připomínat, stejně jako oběti, které přinesly,“ doplnil.  

Návštěvníci také mohou využít slevy, kdy mohou za zvýhodněné vstupné navštívit kromě výstavy k bombardování Brna i výstavu uspořádanou k 100. výročí vypuknutí I. světové války nazvanou „Velká válka aneb začalo to v Sarajevu…“

Nálety na Brno trvaly od srpna 1944 až do osvobození v dubnu 1945, město nejprve čelilo náletům letectva amerického, později sovětského. Zasaženo bylo přes 2 000 domů, bez střechy nad hlavou se ocitlo téměř 6 tisíc lidí. Nálety na dlouhou dobu poznamenaly tvář města, dodnes jsou po nich patrné stopy v podobě stavebních proluk či poničených fasád. Především však bombardování tragicky zasáhlo do osudu mnoha rodin, neboť si vyžádalo na 700 lidských životů.

Zdroj a foto: MUmB