Brno, 31. ledna 2018 - Milovníci historie a aktivit na čerstvém vzduchu mají nyní příležitost vypravit se na vycházku ve vybrané společnosti. Doprovodí je při tom Průvodce po Ústředním hřbitově - nová publikace TIC BRNO, která vzešla ze spolupráce s Muzeem města Brna.

Průvodce je součástí projektu, který mapuje místa posledního odpočinku osobností, které psaly dějiny města. Je doplněný o přehlednou mapku a odkazy na podrobnější informace v Internetové encyklopedii dějin Brna. Praktická kapesní knížka je zdarma k dostání v infocentrech v Panenské 1, Radniční 8 a na Špilberku. Digitální verzi si můžete stáhnout na GOtoBRNO.cz

Ústřední hřbitov vznikl podle projektu architekta Aloise Prastorfera a byl slavnostně otevřen 3. 11. 1883. Od počátku slouží k pohřbívání osob bez rozdílu náboženského vyznání, sociálního postavení, národnosti nebo rasy a svou rozlohou dnes patří k největším hřbitovům v Česku. Obřadní síň v konstruktivistickém stylu navrhli Bohuslav Fuchs a Josef Polášek, krematorium dle návrhu Ernsta Wiesnera bylo prohlášeno Národní kulturní památkou a patří kešpičce brněnské architektury. V areálu hřbitova najdete i galerii umělecky hodnotných náhrobků a hrobek a od konce 19. století pečlivě budovaný park.

Kromě osobností pochovaných právě na brněnské „centrálce“ má průvodce upozornit na projekt, který dlouhodobě mapuje, kdo tam byl skutečně pohřben. Jeho aktuální stav a aplikaci s mapou čítající přes 500 historicky potvrzených pochovaných najdete na adrese hrbitovy.brno.cz. Projekt chce oslovit i pamětníky, kteří by mohli poskytnout další vzácné informace. Pokud mezi ně patříte nebo takové znáte, napište na e-mailovou adresu hrbitovy@spilberk.cz.