Brno, 15. září 2018 – Kdo z Brňanů by neznal pojem Barvič a Novotný? Knihkupectví, které je „na Čáře“ už 135 let. A právě toto ikonické knihkupectví letos slaví dvojité výročí. Již zmiňovaných 135 let provozu, během kterého přežilo obě světové války i vládu jedné strany. A 11. září to také byl přesně rok od chvíle, kdy se prodejna převlékla do staronového hávu.

V roce 1883 to začalo a rokem 2018 to ani zdaleka nekončí. Historie knihkupectví Barvič a Novotný se píše již 135 let, kdy vzniklo jako první český podnik tohoto druhu v Brně. „Byl velký vlastenec a podporoval češství. Místní německá většina to těžce nesla a nebyla nouze a ni o pokusy například to knihkupectví znečistit, házeli dovnitř třeba prachový koule z kamen a tak,“ popisuje začátky obchodu paní Marie Tichá, manželka vnuka Josefa Novotného.

Historie se ale psát nepřestala a psát se bude dál. 11. září prodejna knih navíc oslaví letošní druhé výročí, rok od chvíle, kdy se znovuotevřelo po náročné rekonstrukci, která knihkupectví o něco víc přiblížila jeho prvorepublikové podobě. „Zákazníkům se podoba knihkupectví po rekonstrukci líbí a často nám to říkají. Kontrastem k prvorepublikovému interiéru v přízemí a prvním patře je patro druhé, kde jsme využili velkých oken a denního světla. Prosvětlený prostor je doplněný modernějším nábytkem,“ říká vedoucí prodejny Lucie Masaryková.

„Zákazníkům se podoba knihkupectví po rekonstrukci líbí a často nám to říkají. Nadšené ohlasy také přichází na stěnu z knih, která lemuje schodiště z přízemí až do druhého patra. Často se u ní zákazníci fotí a pak tyto fotky sdílejí na sociálních sítích,“ vyzdvihuje nejviditelnější prvek rekonstrukce vedoucí prodejny Lucie Masaryková. A není to jediná specialita tohoto tradičního knihkupectví. V sekci hudebnin se zde také nalézá největší nabídka not v Brně. „Pracovat pro Barviče a Novotného pro mě znamená hrdost, že jsem součástí firmy s 135letou tradicí, zároveň je to také velká zodpovědnost, dodává Masaryková.

Knihkupectví bylo založeno 12. července 1883 Josefem Barvičem jako „Knihkupectví, obchod s hudebninami a zbožím uměleckým“. O 13 let později zde nastoupil do učení jeho jmenovec Josef Novotný, který se ve svých 19 letech stal vedoucím obchodu. V roce 1909 přibral Josef Barvič Novotného za svého společníka a název firmy se oficiálně změnil na Barvič a Novotný. A Novotný obchodní aktivity knihkupectví ještě rozšířil, věnoval se vydavatelské činnosti, založil obrazárnu a pořádal koncerty houslisty Jana Kubelíka.

V roce 1948 byla na firmu uvalena nucená správa a knihkupectví se stal součástí Národního podniku kniha. V roce 1991 ho dostala zpět v restituci manželka Josefa Novotného Helena. V roce 2013 se pak oficiálně stalo součástí sítě prodejen knihkupeckého řetězce Kanzelsberger.