Brno, 25. září 2018 – V neděli 23. září proběhlo v několika ulicích města Brna položení Kamenů zmizelých/Stolpersteine, které budou připomínat oběti nacistické perzekuce během druhé světové války. Kameny se záměrně podobají dlažebním kostkám a umisťují se vždy do chodníku před dům, kde konkrétní osoba kdysi žila.

„Je to jedna z pozitivních forem, jak lidem v současnosti přibližovat historické události. Umístěním Kamene zmizelého s nápisem dané osoby a jeho životopisných údajů ožívají příběhy ulic a domů,“ říká Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I. Sokol Brno I takto položil celkem 3 kameny za své někdejší členy, kteří se v době protektorátu účastnili domácího odboje - jedná se o Zdeňka Leopolda Volfa a Rudolfa Moravce.

Nicméně nejvýznamnější je třetí osoba, které byl Kámen zmizelého věnován a umístěn před jeho rodný dům v brněnských Židenicích. Jde o někdejšího mistra světa v tělocviku a účastníka olympijských her Jana Gajdoše. U položení tohoto Kamene byla přítomna také jeho neteř. Pokládání Kamenů zmizelých je v letošním roce zahrnuto do rámce oslav 100. výročí vzniku republiky. Kromě toho pokládá Sokol Brno I také dva Kameny meziválečným židovským architektům Heinrichu Blumovi a Arturu Eislerovi.