Brno, 29. října 2018 – Nová pobočka Paměti národa se slavnostně otevřela v neděli 28. října v budově bývalé káznice na Cejlu. Paměť národa je největší veřejně přístupná sbírka svědectví pamětníků 20. století. Od jejího založení v roce 2008 ji buduje nezisková společnost Post Bellum spolu s partnery – Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Portál obsahuje příběhy válečných veteránů, odbojářů, těch, co přežili holocaust, politických vězňů, ale i lidí, kteří diktaturám sloužili. Z Paměti národa vycházejí další projekty: rozhlasové pořady, výstavy, knihy, filmy, vzdělávací programy pro děti.

Post Bellum už rok zakládá k pražské centrále i další pobočky Paměti národa: fungují na střední Moravě, v západních i východních Čechách. Od konce října 2018 k nim přibude i kancelář pro Jihomoravský kraj. Pobočky mimo jiné pomáhají se vzdělávacím projektem Příběhy našich sousedů, kde žáci místních základních škol zaznamenávají příběhy lidí z města či kraje a učí se historii i dokumentaristickou práci. „Budeme se také věnovat hledání a nahrávání místních pamětníků v audiovizuálním studiu, čeká nás organizování debat a výstav, i charitativních akcí jako je třeba Běh pro Paměť národa. Těšíme se na to,“ shrnuje nový ředitel jihomoravské Paměti národa, David Butula.

Martin Kroupa, kooordinátor regionálních poboček Paměti národa, jej doplňuje: „V Jihomoravském kraji měla doteď Paměť národa deficit. Zatímco například v Praze se zaznamená až 300 příběhů a lidských osudů za rok, z Brna existuje ke dnešnímu dni asi jen 20 záznamů. Brněnská pobočka, jako logické centrum Jihomoravského regionu, si vytyčila za cíl tato čísla brzy vyrovnat.“