Brno, 9. listopadu 2018 – Novodobými konflikty nebo mírovými misemi v zahraničí prošlo 12 tisíc českých vojáků. A veteránů druhé světové války žije v České republice posledních 600. Právě jim je určen 11. listopad, kdy si připomínáme Den válečných veteránů.

Společnost Post Bellum se k této tradici připojuje už potřetí sbírkou s vlčími máky. Dobrovolníci s kasičkami se objeví 10. a 11. listopadu 2017 v centru Brna. Máky lze pořídit i v kasičkách na dalších třech pevných místech, a to: 

  • v knihkupectví Academia, Nám. Svobody 13
  • v Moravské zemské knihovně v Brně, Kounicova 65
  • v Komunitním centru válečných veteránů, Dobrovského 259/27, Brno – Královo Pole

Den válečných veteránů se slaví především v anglosaských zemích už od roku 1921. Tehdy velitel britských expedičních sil sir Douglas Haig zvolil vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Odkázal tím k bojům na flanderských polích u města Yprés, kde tehdy vlčí máky kvetly a kde se poprvé použil bojový plyn.

Společnost Post Bellum chce přispět k tomu, aby se 11. listopad jako Den válečných veteránů dostal do povědomí veřejnosti i v České republice. „Rádi bychom kampaní všem československým válečným veteránům poděkovali, vyjádřili úctu a zároveň – s pomocí veřejnosti – přispěli k tomu, abychom mohli pro archiv Paměť národa zaznamenat vzpomínky těch, kteří ještě ve sbírce nejsou. Dokud je čas,“ vysvětluje záměr sbírky provozní ředitel Post Bellum Jan Polouček.

Video i audio spot a hlavní grafický motiv sbírky připravila pro Post Bellum zdarma reklamní agentura Young&Rubicam, na klipu se produkčně podílela společnost Bistro Films a režisér Marek Partyš. Propagační spot inspirovaný příběhem veterána Karla Brhela (1922–2006) se během sbírkových dní vysílá v České televizi a na mnoha veřejných místech. „Věříme, že nám příběh tohoto účastníka bojů u Dunkerque i politického vězně 50. let pomůže přesvědčit lidi, aby si 11. listopadu vzpomněli na všechny, kteří bojovali za naši svobodu,“ dodává Polouček.