Brno, 16. února 2023 - Rada města Brna souhlasila s poskytnutím 406 tisíc korun 10 brněnským základním školám, které se přihlásily do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů, a také 300 tisíc korun Masarykově univerzitě na vědecké populární kurzy pro žáky základních škol ve vědeckém výukovém centru Bioskop. Poskytnutí příspěvků musí ještě schválit únorové zastupitelstvo.

Vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů
Projekt pořádá společnost Post Bellum – Paměť národa, která si dala za cíl mapovat příběhy pamětníků jak v městě Brně, tak v celém Jihomoravském kraji. „Každá základní škola, která se do projektu zapojí, vytvořením jednoho týmu získá 29 tisíc korun, při zapojení dvou týmů pak získá 58 tisíc. Letos město podpoří tento projekt celkovou částkou 406 tisíc korun,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Vzdělávací projekt je určený pro žáky osmých a devátých tříd základních škol, kteří se za doprovodu svých učitelů a koordinátorů z Post Bellum stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy a budou mít za úkol vyzpovídat pamětníka ze svého okolí, natočit jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. „Letos se do projektu zapojily základní školy Bednářova 28, Gajdošova 3, Jihomoravské náměstí 2, Kneslova 28, Křenová 21, Kuldova 38, Labská 27, nám. Republiky 10, Pastviny 70 a Řehořova 3,“ upřesnila radní pro oblast školství Irena Matonohová.

Výsledky prací budou odvysílány v Českém rozhlase Brno nebo představeny v červnu letošního roku na závěrečném prezentačním dni.

Vědecké populární kurzy pro žáky ZŠ ve vědeckém výukovém centru Bioskop
Provozovatelem výukového centra je Masarykova univerzita. „Výukové centrum pořádá kurzy z oblasti biologie a chemie pro žáky základních škol. Jedná se jak o školní aktivity, tak i volnočasovou činnost, jako jsou jednodenní kurzy, kroužky či letní školy," řekla Irena Matonohová.

Brno podporuje činnost výukového centra Bioskop od roku 2016. „Letos ji podpoříme částkou 300 tisíc korun, které budou využity na nákup materiálu a výukových pomůcek, doplnění vybavení a přístrojů, technické zabezpečení, propagaci a tisk," doplnila Markéta Vaňková.

Zdroj: TIS MMB