Brno, 11. října 2023 - Rada města Brna souhlasila s poskytnutím 406 tisíc korun 12 brněnským základním školám, které se přihlásily do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů. Poskytnutí příspěvku musí ještě schválit listopadové zastupitelstvo.

Projekt pořádá společnost Post Bellum – Paměť národa, která se tak snaží mapovat příběhy pamětníků jak ve městě Brně, tak v celém Jihomoravském kraji. „Projekt Příběhy našich sousedů má za cíl netradičním způsobem vzdělávat žáky v našich moderních dějinách a přispět k mezigeneračnímu porozumění. Letos se do projektu zapojily základní školy Horácké náměstí 13, Hroznová 1, Jana Broskvy 3, Jihomoravské náměstí 2, Kamínky 5, Košinova 22, Krásného 24, Masarova 11, Mutěnická 23, náměstí 28. října 22, Pavlovská 16 a Sirotkova 36,“ uvedla radní pro oblast školství Irena Matonohová.

Přibližně 70 žáků a žákyň osmých a devátých tříd, kteří utvoří 14 týmů, se tak za doprovodu svých učitelů a koordinátorů z Post Bellum stane rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy a bude mít za úkol vyzpovídat pamětníka ze svého okolí, natočit jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. Někteří pak mohou podle příběhu nakreslit komiks nebo připravit prezentaci pro své spolužáky. Výsledky prací budou odvysílány v Českém rozhlase Brno nebo představeny v červnu příštího roku na závěrečném prezentačním dni.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage