Brno, 27. září 2024 - Mendelova univerzita v rámci oslav 105. výročí od svého založení udělila kromě tradičních Cen rektora za významné a mimořádné výsledky i medaile za mimořádné zásluhy o rozvoj univerzity, vědy a vzdělání. Předání všech ocenění proběhlo v rámci slavnostní vědecké rady. Cenu rektora letos obdrželo sedm laureátek a laureátů, medailí za mimořádné zásluhy předal rektor univerzity celkem jedenáct.

„V letošním roce slavíme významné výročí 105 let od založení Mendelovy univerzity v Brně, která více než století přispívá ke vzdělávání a vědeckému rozvoji nejen v zemědělství a lesnictví, ale i v mnoha dalších oborech. Stejně jako v předchozích letech, jsme i letos ocenili naše studenty a akademické pracovníky za jejich přínos vědě, pedagogickou činnost, sportovní výkony, nebo přínos pro společnost v příslušných kategoriích. Vždy je velmi obtížné vybrat jednoho kandidáta, přesto se mezi navrženými najdou tací, kteří ve své činnosti vynikají a ocenění si právem zaslouží. U příležitosti oslav jsme v letošním roce udělili rovněž pamětní medaile laureátům navrženým vedením fakult, což je symbolickým vyjádřením vděčnosti za jejich dlouholetý přínos k vědecké a pedagogické činnosti,“ uvedl rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš.

Ceny rektora Mendelovy univerzity v Brně jsou udělovány za významné a mimořádné výsledky nebo přínos studentů a zaměstnanců univerzity v oblasti vědy, vzdělávání, sportu, umění a za zásluhy o rozvoj občanské společnosti. Návrhy na ocenění předkládá děkan nebo ředitel vysokoškolského ústavu a předseda akademického senátu na základě návrhů jeho jednotlivých členů. O udělení ceny rozhoduje rektor. Každý z oceněných získává diplom, medaili Mendelovy univerzity v Brně a finanční odměnu.

„Velice si tohoto ocenění vážím a znamená pro mne nečekané a překrásné završení mé profesionální cesty. Děkuji rovněž mým skvělým kolegům, u kterých nalézám ve své práci vždy spolehlivou oporu. Významnou motivací pro mou pedagogickou činnost jsou zejména reakce studentů, a to jak vstřícnost a porozumění, tak i vyřčené výhrady a kritické připomínky,“ uvedla Ludmila Kunderová z Ústavu informatiky PEF MENDELU, která Cenu rektora převzala za svůj dlouholetý přínos v oblasti informatiky.

Petr Zálešák z Ústavu aplikované a krajinné ekologie AF MENDELU ocenění dostal za vítězství v mezinárodní geografické soutěži. „Ocenění pro mě znamená uznání mé práce a závazek do budoucna. Je to také motivace k dalšímu profesnímu rozvoji. V mé práci mě především motivuje možnost neustálého seberozvoje, profesního růstu a hledání inovativních řešení. Jsem pevně přesvědčen o smysluplnosti své činnosti, což mě neustále podněcuje k dosahování ambicióznějších cílů,“ uvedl.

Jana Čechová, proděkanka Zahradnické fakulty, Cenu rektora převzala za organizaci pomoci ukrajinským uprchlíkům. „Je to pro mne oceněním práce celého kolektivu pracovníků a studentů fakulty. Zahájení naší společné činnosti inicioval konflikt na Ukrajině a péče o uprchlíky, zejména o více než 20 dětí. U těchto dětí se nám podařilo díky aktivní spolupráci se Základní školou Lednice je již v květnu zapojit do adaptačního programu školní docházky. Intenzivní spolupráce s Oblastní charitou Břeclav se postupem času rozrostla v aktivní zapojení fakulty do charitativních akcí, jako jsou například Adventní inspirace a Koláč pro hospic. Pokud se nebudeme zajímat a starat o ty, co to potřebují – děti, seniory, nemocné, hendikepované, lidi v tísni, a tento přístup nebudeme učit mladší generace, naše děti, nebude se zajímat nikdo o nás samotné, až to budeme potřebovat. Budu ráda, když práce našeho kolektivu bude inspirací pro další kolegy, každý, kdo chce, může pomáhat,“ popsala.

„Velmi si cením uděleného ocenění, které pro mě představuje nejen osobní poctu, ale především uznání za společné úsilí celého týmu na ústavu Mendeleum. Tento úspěch je výsledkem dlouhodobé spolupráce, odbornosti a nasazení všech kolegů, bez nichž by tohoto úspěchu nebylo možné dosáhnout. Ocenění vnímám jako potvrzení naší společné snahy o excelenci ve vědeckém výzkumu a jako motivaci k dalšímu rozvoji a inovacím v naší práci,“ uvedl Milan Špetík, který Cenu rektora dostal mimořádné výsledky své vědecké práce.

Medaile za mimořádné zásluhy o rozvoj univerzity, vědy a vzdělání dostala řada zaměstnanců a jedna zaměstnankyně za dlouhodobý přínos o rozvoj fakulty, na které působí. Mezi oceněnými je in memoriam i emeritní prorektor Vojtěch Adam, který svou průkopnickou prací v oblasti biotechnologií významně pozvedl prestiž Mendelovy univerzity na mezinárodní scéně. Cenu převzala jeho manželka Pavlína Adam, která také na univerzitě působí. Medaili obdržela i Nicol Adamcová, velvyslankyně České republiky v Keni, za mimořádný přínos v rozvoji spolupráce mezi Mendelovou univerzitou a mezinárodními institucemi.

Zdroj a foto: MENDELU