V rámci Dnů evropského dědictví připravilo město Brno ve spolupráci s Muzeem města Brna a Österreich Institutut Brno prohlídky tří významných brněnských památek – Nové radnice na Dominikánském náměstí, Berglovy vily (Muzejky) na rohu Moravského náměstí a Lidické ulice a vily Aloise a Viléma Kubových v Gremešově ulici v Brně-Řečkovicích. Prohlídky se uskuteční ve dnech 12. a 13. září.
Nová radnice patří k nejvýznamnějším historickým památkám Brna. Prošla složitým stavebním vývojem a její současná barokní podoba je z 18. století. Sídlem brněnského magistrátu se stala až po rekonstrukci v roce 1935. Návštěvníci si mohou prohlédnout Sněmovní sál, Rytířský sál a zasedací místnost Rady města Brna. Bezplatná prohlídka Nové radnice se uskuteční v neděli 13. září od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.
Berglovu vilu si nechal v polovině 19. století postavit v novogotickém slohu brněnský továrník a obchodník s kůží Jan Bergl. Jejím projektantem byl architekt vídeňské Okružní třídy Heinrich Ferstel, mimo jiné i autor plánů na Červený kostel v Brně. V roce 1888 byla v budově otevřena známá Biberova kavárna, která byla v roce 1928 přejmenována na Kavárnu Muzeum. Bezplatná prohlídka vily se uskuteční v sobotu 12. září od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.
Vila Aloise a Viléma Kubových patří k největším a nejluxusnějším obydlím meziválečné éry v Brně. Dokládá prosperitu firmy stavitele Aloise Kuby stejně jako projekční schopnosti jeho bratra architekta Viléma. V poválečných letech sloužila jako utajené pracoviště státní bezpečnosti. Bezplatná prohlídka vily se uskuteční v sobotu 12. září od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.