Ve čtvrtek 22. října v 17 hodin bude na náměstí Svobody v Brně zahájena výstava prací oceněných v dánské designérské soutěži. Zahájení proběhne za účasti dánského ambasadora Ole Emila Moesbyho a primátora města Brna Romana Onderky. Putovní výstava, která se uskuteční v České republice na jediném místě – v Brně, je výběrem prací oceněných v prestižní mezinárodní designérské soutěži Index. V šesti průhledných koulích, instalovaných na náměstí Svobody, bude představeno šest vynikajících návrhů z oblasti průmyslového designu. Práce zastupují pět kategorií, v nichž byly ceny udíleny: Lidské tělo, Sport a zábava, Bydlení, Komunita, Práce a zaměstnání. Posledním vystaveným exponátem je Cena veřejnosti (návštěvníků výstavy a čtenářů dánských novin Politiken). Výstava na náměstí Svobody potrvá až do 8. listopadu.
Putovní výstavu nejlepších prací vybraných finalistů soutěže Index: Award 2007, která se uskutečnila v srpnu 2007 v Kodani, připravila společnost Index ve spolupráci s Dánským ministerstvem zahraničních věcí. Cena Index: Award, která se uděluje jednou za dva roky v dánské Kodani, je nejvýznamnější ocenění za design na světě. Uděluje se v pěti kategoriích, jednotliví vítězové získají prémii ve výši sto tisíc euro.
Od jiných designérských ocenění se Index: Award liší svým zaměřením na design, který zlepšuje kvalitu života. Posuzuje totiž design z mnohem širšího hlediska než tradiční ocenění. Pozornost poroty se soustředí nejen na formu, nýbrž i na celý kontext designu, např. na etické a kulturní aspekty a na praktický dopad daného designu, včetně počtu lidí, jichž se může dotýkat, trvalé udržitelnosti i míry inovace. V soutěži Index: Award nejsou exponáty rozděleny do tradičních kategorií, jako jsou například vizuální design, oděvní design a průmyslový design, neboť tyto kategorie plně neodráží interdisciplinární přístup aplikovaný v zajímavém moderním designu. Při výběru jednotlivých vítězů pěti kategorií, jež jsou pro člověka nepostradatelné, tj. Lidské tělo, Sport a zábava, Bydlení, Komunita a Práce a zaměstnání, musí nominační poroty uvažovat horizontálně, napříč všemi odvětvími designu a průmyslu.
Vítězné práce vybírá mezinárodní porota složená z předních designérů, vědeckých pracovníků, autorů a myslitelů z oblasti designu pocházejících z Evropy, Afriky, Austrálie, Asie a Spojených států. Úplný seznam finalistů soutěže Index: Award 2007 je uveden na webových stránkách www.indexaward.dk. Od 20. května 2009 jsou zde k dispozici rovněž informace o finalistech soutěže Index: Award 2009.
Výstava Index: Award 2009 zahájená 21. srpna 2009 v Kodani představuje i letos nejlepší příklady designu pro lepší život z designérských dílen z více než dvaceti zemí celého světa. Vítězné práce letošního ročníku soutěže Index: Award 2009 byly představeny 28. srpna 2009 na slavnostním vyhlášení v Kodani za přítomnosti Jeho královské Výsosti korunního prince Dánska a Její královské Výsosti korunní princezny. Podobně jako tomu bylo v roce 2007, i letošní výstava Index: Award 2009 objede celý svět.