Brno, 1. srpna 2011 – Více jak tisíc milovníků vína se tento víkend sjelo do Modrých hor, kde se konal letní Festival otevřených sklepů. Ve Velkých Pavlovicích, Bořeticích, Kobylí, Němčičkách a Vrbici otevřelo své sklepy 35 vinařů, kteří návštěvníkům nabídli to nejlepší ze své produkce. Nadace Partnerství, která festival za podpory Vinařského fondu pořádá, připravila pro návštěvníky také doprovodný program v čele s novinkou – Festivalovou degustační akademií.

 

„Festival pro mě znamená příležitost potkat vinaře v jejich sklepech a poznat je trochu blíž,“ říká návštěvnice Marta z Ústí nad Labem. „Líbí se mi ten komornější charakter akce, kdy mám opravdu pocit, že jsem u vinaře na návštěvě. Člověk ochutná jejich vína a zároveň si vyslechne příjemné povídání, a to vše v klidu.“

Registračním místem v pavlovické sokolovně, kde se vydávaly startovní balíčky se skleničkou, taškou, průvodcem i jízdními řády autobusové dopravy, prošla většina z tisícovky návštěvníků během sobotního dopoledne. Odtud už vyráželi buďto k velkopavlovickým vinařům, nebo využili autobusovou kyvadlovou dopravu a přemístili se do některé z dalších festivalových obcí. „Návštěvníci u nás oceňovali především Tramín, Pálavu a Rulandské modré klaret, v neděli dopoledne pak stáli frontu na nákup, což znamená, že jim chutnalo, a to je nejdůležitější,“ říká jeden z vinařů, Martin Zborovský.

Na Vrbici se favoritem návštěvníků stal sklep Jiljího Herzána, kde mohli ochutnat svěží Chardonnay a Tramín červený. Pozitivní ohlasy se nesly také směrem k vínům Leoše Horáka. Jan Stávek z Němčiček zase prováděl návštěvníky svou produkcí a k degustaci nabízel bílá vína, rosé a také sladší fortifikovaná vína.

Součástí festivalu byl doprovodný program, který nabídnul hudební produkce různých žánrů, řízené degustace nejenom vín, ale také sýrů, klobásek a čokolády a další gourmetské speciality. Ve vinařství V&M Zborovský se podávalo gourmetské menu, které připravoval šéfkuchař vyhlášené brněnské restaurace La Bouchée, Michal Hájek. „Návštěvníci měli možnost sami si sestavit menu z připravené nabídky a ke každému z chodů byl připraven i vzorek vína. Tento koncept snoubení vína a jídla je pro návštěvníky velmi atraktivní, o čemž svědčí i to, že se všechny porce během dne vyprodaly,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik s povzdechem, že na něj se také nedostalo. „Byla to pro nás zajímavá zkušenost a myslím, že tento koncept zvedá kvalitu vinařské nabídky,“ doplňuje Martin Zborovský. Novinkou festivalu byla Festivalová degustační akademie. „Pokud návštěvník absolvoval minimálně čtyři z pořadů degustační akademie a získal tak razítka do své karty, získává od nás pamětní certifikát, který mu zašleme poštou,“ vysvětluje tiskový mluvčí festivalu Martin Gillár.

Hudební část programu nabídla návštěvníkům koncerty folkařů, šansony i cimbálky. V kobylském Vinařství Bukovský vystoupila brněnská zpěvačka a herečka Hanka Holišová za doprovodu kláves, kytary a klarinetu a s houslemi se připojil i Antonín Bukovský, který odbíhal provázet návštěvníky svým sklepem. Před vrbickým sklepem Leoše Horáka zněla celý den harmonika, kterou večer vystřídal brněnský hudebník Ivo Cicvárek. 

„Letní termín festivalu je pro návštěvníky trochu netradiční, ale nakonec jsme spokojeni jak s návštěvností, tak s  organizací. Nejdůležitější ale je, jestli byli spokojeni návštěvníci i vinaři. Podle ohlasů zatím můžu říct, že ani sychravé počasí nezkazilo návštěvníkům zážitky z pobytu v této krásné části jižní Moravy a samotní vinaři jsou s prodejem velmi spokojeni,“ dodává Juraj Flamik. Už nyní se připravuje Svatomartinský Festival otevřených sklepů, který se uskuteční 19. a 20. listopadu na Znojemsku.