Brno, 4. srpna 2011 - Možnost ochutnat pokrmy Michala Hájka z vyhlášené brněnské restaurace La Bouchée budou mít návštěvníci výstavy Sousedé na talíři v Paláci šlechtičen. Ten zde již příští středu 10. srpna předvede své pojetí regionální kuchyně. Vstup na výstavu, stejně jako degustaci, je zdarma.
Kuchařská exhibice předního brněnského šéfkuchaře se koná jako doprovodná akce výstavy Sousedé na talíři – Die Nachbarnauf dem Teller. „Nerad se nechávám spoutávat konvencemi a baví mne kreativně spojovat nové chutě a vymýšlet originální receptury, které dají plně vyniknout potenciálu vybraných surovin," říká Hájek, který se zaměřuje především na přípravu ryb a využití sezónních surovin.
Pro návštěvníky výstavy Hájek připravil speciální menu. „Nebude to vaření podle receptů. Spíš volná tvorba. Chtěl bych předvést variaci z králičích jater, suroviny budou pocházet z ekologického chovu Jiřího a Petra Kočárových z Ratibořic u Třebíče, kteří používají výhradně přírodní krmiva bez přísad. Zapomenout nehodlám ani na rybu z Pohořelic, kde bydlím. Tentokrát to bude s největší pravděpodobností tolstolobik," láká na ochutnávku uznávaný šéfkuchař. Jako dezert pak bude dle svých slov podávat lehký ovocný dezert, nejlépe z broskví, které budou v místních sadech právě tak „akorát zralé."
Exhibiční vaření tematicky doplňuje výstavu, která přibližuje společné, ale i rozdílné momenty jihomoravské a dolnorakouské gastronomie. „Chceme ukázat vše, co máme společné, ale také to, co nás odlišuje jak v tradiční lidové, tak v městské stravě. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé půle 19. století až po dnešek," říká Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava, která se na téma gastronomie v cestovním ruchu zaměřuje.
Výstavu ve spolupráci s rakouskými partnery a Moravským zemským muzeem připravila jihomoravská Centrála cestovního ruchu. Výstava bude v Brně už jen do konce prázdnin. Poté se přestěhuje do Rakouska. Od 2. Září do 30. října bude instalována na zámku ve Wilfersdorfu. Odtud se v adventním čase přesune do Telče.
red