Brno, 21. srpna 2012 - Někdejší šéfredaktorka měsíčníku Apetit, která nyní vede magazín Albert v kuchyni, Dita Pecháčková, vydala letos velmi úspěšnou knihu receptů Deník Dity P. V pátek 14. září od 16 hodin představí Dita Pecháčková svou knihu v prodejně KNIHCENTRUM Café v OC Olympia Brno. Svým nejen brněnským fanouškům bude svůj deník plný jednoduchých, ale originálních receptů také podepisovat.

Svoji Kuchařku připravovala Dita Pecháčková dva roky.   A je to cítit na první dotyk. Tahle unikátní kniha přesahuje v mnoha ohledech standardní nabídku kuchařských knih. Dita Pecháčková, sama maximalistka, pozvala ke spolupráci na svém Deníku ty nejlepší v zemi. Fotografoval Jiří Turek. Grafické úpravy se ujala Zuzana Lednická ze Studia Najbrt, Dita vařila a zapojila do všeho celou svoji rodinu. Všem byly společné dva rysy: kuchařku dělali poprvé v životě. A dělali ji s láskou a vášní. Konečně jako dělá Dita P. všechno.  Její čtenáři ji znají, ale i tak budou překvapeni, kolik citu a chuti k jídlu v nich Deník Dity P. znovu a znovu vyvolá.

„S jídlem jsem propojená spoustu let, byla jsem šéfredaktorkou Apetitu, teď magazínu Albert v kuchyni, ale vždycky jsem měla chuť udělat něco sama, jenom podle svého vkusu, zkušeností, chuti a nejlepších úmyslů. V časopisech se samozřejmě musím přizpůsobovat inzerentům, vydavatelům a to teď, v té mé kuchařce, nebylo. Šéfem jsem si byla sama. Byla to strašně krásná práce. Vařím moc ráda, opravdu s vášní, ale i to je někdy hodně náročné. Snad to bude z toho cítit. Nechtěla jsem se pouštět do monumentální kuchařky à la Rettigová. Šlo mi o to, aby se lidi vařením bavili, stejně jako já,“ říká Dita Pecháčková a dodává: „Nakonec jsem zapojila celou rodinu, ostatně stačí se kouknout do tiráže, samá Pecháčková...  a do naší velké rodiny jsem postupně pozvala i další skvělé lidi.“

Deník Dity P. není jen souborem 100 receptů ve 14 kapitolách. Dita Pecháčková kuchařku nepřehltila nedostupnými ingrediencemi, složitými postupy, ale přesně naopak. Jednoduchá, ale originální jídla, jejichž hlavní ingrediencí „je láska“, jak říká Dita Pecháčková. Tu dávkovala do kapitol s výmluvnými názvy:  Dětské slasti, Sourozenecká párty, Z české hospody, Teplé sladkosti, Piknik,  Vyprošťování, Zavařuju, Po sexu, Mé americké love story, Dorty...

„Texty jsem psala postupně, jako články pro časopis, a když jsem je pak v jednu chvíli poskládala dohromady, měla jsem před sebou najednou deník mého života. S intimními zážitky, s rodinnými událostmi, všechno, co v úvodních pasážích každé kapitoly píšu, se opravdu stalo… dodnes mám problém některé pasáže číst, hned se dojmu,“ říká Dita Pecháčková. Stejně důkladně „odžité“ má i recepty. Oživují vzpomínky na kuchyni našich babiček, oblíbená jídla z dětství, ale také inspirují ke zkoušení nových kombinací a postupů. Nechybí legendární flíčky, rajská, krupicová kaše, ani krevety nebo třeba výtečný dort Tres Leches.

Očekávaná Kuchařka Dity Pecháčkové je na světě a je zřejmé, že na české kulinářské scéně právě vychází nová hvězda. Dita P. dál plní svůj deník nápady a vizemi, které s nadšením proměňuje v realitu.

Dita Pecháčková (5. 5. 1975) je kulinární expertka a publicistka. Nyní vede magazín Albert v kuchyni. Poslední ročník pražského gymnázia uzavřela posledním středoškolským rokem a maturitou v USA. Po čtyřech letech na právnické fakultě UK ji zlákala produkce amerických filmů. Profesně se nakonec „usadila“ v žurnalistice – po krátké zastávce v iDnes, přišla do měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila. Vydrželo jí to pět let, během kterých byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. V Apetitu začala uveřejňovat pravidelnou rubriku Deník Dity P. s krátkým osobním příběhem a třemi recepty. Tak se zrodil i nápad k její první kuchařce Deník Dity P.

(red), foto: archiv autorky