Letos poprvé se v Brně koná akce, která má představit činnost brněnských kulturních institucí i zdejší výtvarnou scénu. Týden výtvarné kultury připravili spolu s Domem umění města Brna a Moravskou galerií v Brně studenti a učitelé z katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. V týdnu od 8. do 14. března mohou zájemci nejen navštívit probíhající výstavy v mnoha muzeích a galeriích, ale i diskutovat přímo před vystavenými díly nebo se setkat s jejich tvůrci. „Lidé mohou také zažít zajímavý doprovodný program, třeba i se zábavnými a tvůrčími prvky,“ uvedl vedoucí katedry výtvarné výchovy Radek Horáček.
Například v pondělí 8. března od 17.30 hod. v Domě pánů z Kunštátu diskutoval právě Horáček s emeritním rektorem Eduardem Schmidtem o sochách na Masarykově univerzitě. V úterý 9. března od 15.30 do 17.30 hod. se může veřejnost zúčastnit dílny Listuj a dívej se! V knihovně Moravské galerie v Husově 18 je připraven výklad s ukázkami výtvarných knih pro děti i dospělé s možností společné tvorby. Ve čtvrtek 11. března v 10 a 15 hodin se na Špilberku konají výtvarně-zvukové workshopy, hradní animace a pohybové obrazy s překvapením v 18 hodin. Fanoušci bluesu si přijdou na své v pátek 12. března na koncertu brněnské kapely Hoochie Coochie Band v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. Koncert začíná v 19 hodin. A v neděli 14. března v 16 hodin se lze v Pražákově paláci v Husově ulici setkat s malířem Viktorem Pivovarovem a teoretiky Milenou Slavickou a Markem Pokorným.
Kromě zmíněných institucí jsou do Týdne výtvarné kultury zapojeny například Galerie Ars ve Veselé ulici, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Brněnské kulturní centrum, Wannieck Gallery a další. Kompletní program a bližší informace o akci najdete na www.tvk-brno.cz