Brány barokního zámku ve Slavkově u Brna se otevřou široké veřejnosti. Ve čtvrtek 25. března ve 13.30 hod. bude slavnostně zahájena sezona zámku Slavkov – Austerlitz a města Slavkov u Brna, a to jako jednoho z prvních zámků v České republice. Zámek Slavkov – Austerlitz připravil jako každý rok velké množství zajímavých kulturních a společenských akcí. Mezi úplné novinky patří celodenní zážitkový program Po stopách napoleonských válek na Moravě. Jde o unikátní poznávací okruh historických míst slavné bitvy Tří císařů, který nabízí návštěvníkům možnost prožít výjimečný den ve stopách bitevní vřavy, prohlédnout si místa historických událostí, seznámit se s jejich historií, slyšet na vlastní uši výstřely z dobových palných zbraní či kanonu a představit si, jak bojovali vojáci francouzské, ruské a rakouské armády. Další aktivita, do které se zámek zapojil a která bude veřejnosti představena, má název Slavkovským bojištěm na koňském hřbetě.
Na čtvrtek 1. dubna jsou připraveny vernisáže hned dvou výstav. První, s velikonoční tematikou, je nazvaná Už je tu jaro. Jde o kolekci kraslic zapůjčených od sběratelů z Mohelnicka, Přerovska, Olomoucka a Valašskomeziříčska, kterou doplní velikonoční dekorace Ilony Zykové. Výstava bude umístěna v historických saloncích a můžete ji navštívit do 11. dubna souběžně s provozem zámku. Doprovodným programem bude ve čtvrtek 1. dubna od 15 do 17.30 hod. prodejní velikonoční výstava Pavly Tauberové a Marcely Drápalové s ukázkou zdobení kraslic.
Druhá výstava pod názvem Sightseeing je dílem akademické malířky Marisy Ivany Fila z Heidelbergu, absolventky Sárské vysoké školy výtvarného umění. Autorka představí různé styly své tvorby – malbu, kresbu, textilní koláže. Vernisáž se koná ve čtvrtek 1. dubna od 17 hodin. Výstava bude přístupná do 31. května v OK galerii (první patro zámku), otevřena bude také souběžně s provozem zámku.

www.zamek-slavkov.cz