Nultý ročník Mezinárodního festivalu šansonu – festivalu Huga Haase se v brněnském Divadle šansonu (Dělnický dům, Brno-Židenice) odehraje od 9. do 11. června. Festival se má stát přehlídkou toho nejlepšího ze světa divadelní, filmové a autorské písně. Proto jej také spojili se jménem herce a režiséra, brněnského rodáka Huga Haase (1901–1968). Jeho 110. výročí narození připomene Divadlo šansonu příští rok právě prvním ročníkem festivalu. Letošní, nultý ročník představí výrazné písničkáře a šansoniéry ze Slovenska, Francie a Ruska.
První večer (9. 6.) organizátoři věnovali slovenskému humoristovi, herci a zpěvákovi Milanu Lasicovi k jeho 70. narozeninám. Společně s ním představí slovenskou autorskou píseň a šanson Jana Kirschner a Marián Geišberg. Koncert uvede brněnská herečka a šansoniérka Jana Musilová.
Francouzský šanson zazní druhý večer (10. 6.). Česko-francouzská herečka (a v poslední době také šansoniérka) Chantal Poullain pozve na scénu pařížského šansoniéra a znalce české kultury Gérarda Pitiota. Sama pak chystá překvapení v podobě nové písně.
Poslední večer (11. 6.) vystoupí pět současných představitelů ruské autorské písně – Nikolaj Jakimov, Jevgenija Logvinova, Alexej Kudrjavcev, Vladimir Mašanov a Alexandr Solomonov. Publiku předvedou průřez tímto žánrem, od klasiky přes zhudebněnou poezii ruských básníků 19. i 20. století až po vlastní tvorbu. Role spíkra, který koncert zahájí, se zhostil umělecký ředitel Divadla šansonu Jiří Vondrák.
Další informace získáte na www.divadlosansonu.cz .