Brno, 1. prosince 2023 – V rámci projektu Konektiv on tour se v Brně 1. prosince v Centru experimentálního divadla poprvé představí nová hudební spojení, kde se prolínají rozmanité hudební žánry a kultury, ze kterých jednotliví hudebníci pocházejí. Radikální spojení rozličných tvůrčí přístupů vybízí k hledání vzrušujících a nepředvídatelných výsledků a zároveň symbolizuje jednoznačné odmítnutí předsudků vůči cizincům a příslušníkům menšin.

Portugalskou zvukovou umělkyni Saru Pinheiro a českou zpěvačku a producentku Fæ Bestia spojuje zájem o objevování nových způsobů vyjádření pohybujících se na hranici mezi hudbou a zvukem. Zatímco Sara se věnuje zejména terénním nahrávkám a vícekanálovým zvukovým instalacím, své hledání přetavuje do netradičně strukturovaných písní, ve kterých se prolínají prvky folku, R&B nebo elektronické i klasické hudby.

Propojení výrazně odlišných hudebních světů nabídne spolupráce Iana Mikysky, skladatele a intermediálního umělce, jehož tvorba se často zabývá pomíjivostí, kontemplací nebo vztahem mezi zvukem a dalšími uměleckými disciplínami, a kapely Dunjingarav, jejíž repertoár tvoří zejména tradiční písně evokující v posluchačích nekonečné stepi jejich rodného Mongolska.

Hluboké a komplexní hudební tradice, které se dlouhá staletí vyvíjely paralelně tisíce kilometrů od sebe, se protnou ve společném vystoupení mistra hry na barokní loutnu a její basovou variantu, theorbu, Marka Kubáta, a Chaitanyi Bhata, který se pod vedením věhlasných guruů vypracoval na mistra pěvecké techniky severoindického žánru Khayal.

„S Konektiv Nights se zaměřujeme na vytváření jedinečného prostoru pro umělce, kteří zde objevují nové tvůrčí metody a hudební tradice, kombinují je se svými vlastními přístupy a ukazují, jak kreativní spolupráce může překonávat kulturní i žánrové bariéry“, říká iniciátor projektu Pavel Kraus.

V roce 2023 se Konektiv Night koná již pošesté, na minulých ročnících se ve spolupráci představili například Ema Brabcová z kapely Khoiba s experimentální perkusistou Eliou Morettim původem z Itálie, přední česká harfistka Mariana Jouzová s z Egypta pocházejícím producentem vystupujícím pod jménem Qow nebo kytarový virtuóz Tomáš Niesner a hráčka na jakutský chomus Aldana Duoraan. Konektiv je hrdým podporovatelem Iniciativy Hlavák, uskupení pomáhající lidem, kteří jsou z různých důvodů nuceni opustit své domovy – ať už tito lidé přijíždějí přímo ze zemí sužovaných válkou, chudobou a z dalších vážných důvodů, nebo přijíždějí na nádraží po propuštění z českých detenčních zařízení, uprchlických táborů nebo z cizinecké policie.

Konektiv on tour dále poputují 9. prosince do královéhradeckého prostoru Studia Divadla Drak. Konektiv navíc letos nabídl i podcastovou sérii Konektiv Talks, přinášející rozhovory s umělci.

Foto: Libor Galia