Brno, 12. března 2024 - Ve středu 3. dubna proběhne slavnostní den otevřených dveří v pobočce knihovny Jiřího Mahena v Kohoutovicích. Lidé si mohou přijít prohlédnout nově zařízené prostory, dozvědět se více o službách knihovny a o tom, jak se stát jejím členem. Všem návštěvníkům budou zodpovídat dotazy přítomné knihovnice.

Pobočka doplnila sortiment o nové knihy a časopisy, ale i hry pro děti. V nabídce jsou i elektronické knihy. Plný provoz knihovny začíná 4. dubna. Pobočka bude mít otevřeno vždy v pondělí, úterý, čtvrtek (10–12 a 13–18 hod.) a v pátek (10–15 hod.). O víkendu a ve středu bude mít zavřeno.

Starosta MČ Brno-Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL) uvedl: „Když se zeptáte kteréhokoliv Kohoutovičáka, kde je knihovna, přesně ví, kam Vás má nasměrovat. To je důkazem toho, že tato pobočka je nedílnou součástí života městské části. Je místem setkávání, ať už maminek s dětmi, které si zde užívají klidné dopoledne, nebo dobrodruhů, kteří se tu na besedách inspirují k novým výpravám a také čtenářů využívajících možnost zapůjčení kvalitní literatury do tepla jejich domova. A právě ty první čtenáře, prvňáčky, mám jako starosta tu milou mám tu čest pasovat, a být tak u jejich možná první návštěvy knihovny.“

Rekonstrukcí vznikla v patře nová zasedací místnost pro konání vzdělávacích a společenských akcí. Přízemí knihovny bylo rozděleno na několik zón. Zóna pro klidné čtení, zóny pro studium a práci, zóna pro děti, zóna pro samostatné půjčování knih a zóna jako zázemí pro knihovnice s pultem. Designový nábytek na míru z kvalitních materiálů vytváří hřejivou atmosféru, tu dotváří i designová svítidla. V dětském koutku se mohou děti těšit na měkký koberec, hravé barevné taburety, dětské knížky a hry. Moderním prvkem je interaktivní stůl s edukačním a zábavným programem, velká dotyková obrazovka, která umožní čtenářům ovládání pomocí gest a doteků. U vstupu zaujme návštěvníka nový pult. I takové položky jako jsou nové počítače a tiskárna, posouvají původní zastaralou pobočku mezi ty moderní.

„V budoucnu hodláme zvelebit jak další části této budovy, tak i její okolí. Především schodiště, chodby a sociální zázemí. V neposlední řadě pak venkovní altánek s posezením, který bude sloužit ke čtení a relaxaci návštěvníků knihovny. Celkovou renovaci financuje Knihovna Jiřího Mahena v Brně z evropských fondů a s podporou Statutárního města Brna. Městská část pravidelně přispívá na provoz a nákup edukačních pomůcek pro děti. Deskové hry a knihy určené pro čtení elektronickou tužkou,“ uzavřel starosta Hruška.

Foto: archiv/MČ Brno-Kohoutovice