Brno, 14. května 2024 – V Brně se potřetí představí unikátní film o hraniční poruše osobnosti Horská dráha. Dokumentární film je o lidech, kterým do života vstoupila hraniční porucha osobnosti (HPO). Po dvou vyprodaných projekcích v brněnském Kině ART se návratu 22. května zúčastní i režisér Jonáš Motyčka.

„Horská dráha je unikátní dílo, které si dává za cíl destigmatizaci duševních onemocnění – nic podobného v České republice ještě nevzniklo,“ tvrdí režisér Motyčka, který sám trpí diagnózou HPO a ve snímku má navíc roli průvodce čtyřmi příběhy. Rebeka, Taisa a Kuba – to jsou tři jména mladých lidí, kteří byli nuceni přizpůsobit život své diagnóze. Jejich příběhy doplňuje příběh Martiny, která jako čtvrtý aktér filmu vstupuje do děje jako člověk, jehož osud je spojený s hraniční poruchou jinak. Martina totiž reprezentuje skupinu blízkých – její dcera si kvůli této diagnóze sáhla na život.

„Ve filmu skrze rozhovory a zdokumentování jejich prostředí přiblížíme, jaké to je mít život protkaný touto nemocí – zároveň chceme dát naději, že bojovat se s HPO vyplatí,“ uzavírá Jonáš.

Tour k filmu je vždy doprovázená besedou po jeho promítání, kde jsou krom režiséra často přítomni i aktéři dokumentu. V tomto konceptu objel Jonáš již téměř celou republiku, kdy ve větších městech se projekce kvůli velkému zájmu musely opakovat. V Brně tour zakončíme a budete to tak jedinečná možnost vidět naposledy film na velkém plátně a s besedou.

Foto: archiv Správný start