Brno, 14. června 2024 – Velkolepým koncertem Diego Amadora a Cristiny Aguilery ve čtvrtek 20. 6. odstartuje na Špilberku 21. ročník festivalu Ibérica. Kulturní akce, která dávno překročila rámec regionu a vytvořila unikátní prostor pro setkávání španělských, latinskoamerických, českých a slovenských umělců. Bohatý program nabídne během června kromě koncertů také tvůrčí dílny, divadlo a přednášky Tomáš Hanáka o Kubě.

Během zahajovacího večera se představí španělský romský zpěvák a pianista Diego Amador. Ten je nejen jedním z nejzajímavějších současných nositelů andaluského kulturního dědictví, ale také výrazným novátorem žánru. Zároveň Cristina Aguilera předvede flamenco se strhující vášní. Po boku charismatické tanečnice excelují zpěvák Miguel Lavi a kytarista David Caro.

Španělský romský zpěvák a pianista Diego Amador je nejen jedním z nejzajímavějších současných nositelů andaluského kulturního dědictví, ale také výrazným novátorem žánru. Na letošní Ibéricu přinese osobitou, současnou a navíc euforickou fúzi flamenka s jazzem.

Flamenco dávno není spojováno jen s kytarou, má dar přirozeně fúzovat s jazzem a klasikou a výtečným nástrojem pro jeho interpretaci je i piano. Klavírní hra Diega Amadora má v sobě ovšem „myšlení kytaristy“. Kytarovou techniku i sound do jisté míry evokuje, jen s větším rozsahem a dynamikou. Ostatně, hudebník právě s kytarou svoji muzikantskou cestu zahájil a tu a tam si ji přibalí i na některá svá turné.

Láska a smutek, srdce naplněná touhou i ta zlomená. Flamenco je ryzí emoce a tanečnice Cristina Aguilera ji dokáže zprostředkovat se strhující vášní. Po boku charismatické tanečnice excelují zpěvák Miguel Lavi a kytarista David Caro.

Granadská tanečnice Cristina Aguilera reprezentuje nejmladší flamenkovou generaci, a o tom, že úspěšně, svědčí například první cena v soutěži mladých flamenkových umělců Desencaja v roce 2015, či její pozice flamenkové primabaleríny v prestižním ansámblu Ballet Flamenco de Granada. Mezi jejími učiteli se o objevuje plejáda slavných jmen: Farruquito, Antonio Canales, Marco Flores, Eva la Yerbabuena, Patricia Guerrero, Olga Pericet a mnoho dalších. Její první samostatný taneční projekt Encrucijada jí v roce 2015 zajistil přijetí do prestižního cyklu flamenkových pořadů Flamenco přichází z jihu, (Flamenco viene del Sur), kde vystupovala mimo jiné po boku legendární tanečnice Fuensanty La Monety.

Cristina Aguilera zatančí v představení Tarab. Jeho název pochází z arabštiny, v níž označuje stav extáze navozený hudbou. Je to ten moment transu, ve kterém se člověk spojuje sám se sebou a přebírá sám od sebe energii. „Jde o výzvu dosáhnout té extáze, kterou zpěv a kytara vyvolávají ve vnitřním světě tanečnice,“ říká umělkyně. Tarab coby extáze, vytržení a okouzlení může také vyvolat pocity smutku i radosti. Je to stav úzce propojený se světem flamenkové hudby i performance, a silné emocionální stavy dokáže vyvolat jak u interpreta, tak u publika.

Foto: Ingimage