Brno, 1. července 2024 – Muzeum města Brna představuje novou výstavu Starting at Zero (Začínat od nuly), která se bude konat ve vile Tugendhat až do 8. září 2024. Výstava, inspirovaná slovy významné designérky výtvarné školy Bauhaus Anni Albers, přináší unikátní pohled na díla čtyř významných umělkyň: Anni Albers, Otti Berger, Lilly Reich a Lucie Rie.

„Výstava Starting at Zero představuje unikátní projekt, který Muzeum města Brna připravilo ve spolupráci s Nadačním fondem Archa Daniela Löw-Beera. Zaměří se jako první na obtížné období, kterým musely procházet avantgardní designérky v důsledku vzestupu nacismu v Evropě,“ uvádí ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Anni Albers, Otti Berger a Lilly Reich, působící na Bauhausu, a rakousko-britská keramička Lucie Rie se staly ikonami avantgardního umění, přestože musely čelit obrovským výzvám, aby si vybudovaly své profesní postavení od základů. „I přes tyto osudy jejich dílo dnes patří k nejvýraznějšímu a nejtrvalejšímu, co v oblasti umění a designu vzniklo ve 20. století. Výstava Starting at Zero nabízí jedinečnou příležitost seznámit se s jejich tvorbou,“ doplňuje kurátor výstavy Michal Kolář.

Návštěvníci výstavy budou mít příležitost vidět středoevropskou sbírku textilií, grafických tisků a keramiky, která je ojedinělá svým zaměřením a rozsahem. Anni Albers a Otti Berger byly blízkými přítelkyněmi a spolužačkami na Bauhausu, kde se věnovaly tradičnímu ručnímu tkaní i průmyslově vyráběným textiliím. Lilly Reich, významná designérka, která spolupracovala s Ludwigem Miesem van der Rohe na interiérech vily Tugendhat, také představí své dílo.

Keramické dílo Lucie Rie, která byla nucena v roce 1938 opustit Rakousko a začít znovu v Anglii, zahrnuje oceňované keramické vázy a stolní nádobí z různých období její bohaté kariéry. Její dílo je považováno za jedno z nejvýznamnějších v oblasti keramiky 20. století.

Výstavu připravilo Muzeum města Brna, Studijní a dokumentační centrum – vila Tugendhat, ve spolupráci s Nadačním fondem Archa a je součástí festivalu Meeting Brno.

Zdroj a foto: Muzeum města Brna