Brno, 12. srpna 2024 - Podzim bude v Brně opět ve znamení architektury. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října brněnská část celorepublikového festivalu Den architektury nabídne desítky akcí, na kterých mohou zájemci objevovat opomíjená a zapomenutá místa, projít se městskou divočinou, obdivovat mimořádné stavby či pátrat po minulosti nebo naopak nahlédnout do blízké budoucnosti vybraných míst.

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury má motto „Proces proměny“, kterým tak mimo jiné odkazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky. Festival v Brně mimo jiné zacílí na místa s Kafkovskou atmosférou, nechá se inspirovat literaturou nebo připomene stavby židovských architektů, kteří byli Kafkovými současníky. V pestré programové mozaice mohou zájemci vybírat z exkurzí do běžně nepřístupných budov, architektonických procházek s poutavým výkladem odborníků na dané téma, přednášek, filmových projekcí, workshopů pro děti a celé řady dalších akcí.

Program je tradičně zdarma, na některé akce je však potřeba předchozí registrace. Doprovodný program je v některých případech zpoplatněn. Akce festivalu Den architektury jsou realizovány ve spolupráci s místními spolky a architekty. Současně se Dnem architektury se i letos v Brně uskuteční festival Film a architektura. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh. Více informací bude průběžně zveřejňováno na webu denarchitektury.cz.

Den architektury každoročně sází na pestrý výběr témat. „Naším letošním cílem je nabídnout návštěvníkům bez rozdílu věku pečlivě vybrané akce, na kterých mohou objevovat často přehlížená místa nebo vnímat architekturu v širším kontextu, a to vždy s odborným výkladem. Snažíme se i poukázat na význam veřejného prostoru a krajinářské architektury související s klimatickými změnami,” dodává Marcela Steinbachová, ředitelka Dne architektury a zakladatelka spolku Kruh.

V programu se pravidelně odrážejí výročí výrazných osobností na poli architektury i zásadních staveb. Letos poprvé festival propojí obor architektury a literatury, a to díky významnému jubileu 100 let od úmrtí Franze Kafky (1883–1924). Právě osobnost a dílo spisovatele, který je považován za jednoho z nejvlivnějších literátů 20. století, je inspirací pro dramaturgii a programovou skladbu hlavní sekce. Z názvů jeho knih vychází také podtitul letošního ročníku „Proces proměny“, který v kontextu architektury, vývoje města a veřejného prostoru nabývá nejrůznějších významů. V Brně se zájemci mohou vydat například na komentovanou procházku tzv. Kamenkou, kde se dozví více i o brněnských nouzových koloniích jako Slatinka, Planýrka nebo Šámalka. Festival nabídne i procházku po zahrádkářské kolonii na Kraví hoře nebo po stopách zapomenutých míst v centru Brna, která dříve sloužila jako pohřebiště. V hledáčku mají pořadatelé i německé a židovské architekty a Kafkovy současníky, kteří ovlivnili dnešní podobu českých měst, stejně jako Kafka ovlivnil českou literaturu a kulturu. V Brně nabídne například procházku po meziválečných realizacích brněnského architekta Norberta Trollera. V nabídce nechybí ani nejrůznější akce spojené s literaturou, jedním z průvodců bude například spisovatel, publicista a sociolog Stanislav Biler, který při procházce brněnskou ulicí Křenovou a jejím blízkým okolím představí svou novou knihu Utopie, která se odehrává v kulisách města Brna.

Celá řada akcí brněnského programu zaostří na veřejný prostor, který je leckdy opomíjený. Festivalové procházky se zaměří například na městskou divočinou čtvrti Trnitá, Otevřenou zahradou i území divoké vegetace budoucího Otevřeného lesa na úpatí kopce Špilberk. Další z akcí připomenou sochy na Janáčkově náměstí. Program představí i tvorbu významného krajinářského architekta Ivara Otruby, jehož dílo se výtvarným pojetím vymyká českému i mezinárodnímu standardu. Festivalový program nechá nahlédnout i do blízké budoucnosti a nabízí procházku po běžně nepřístupných historických objektech nově vznikajícího areálu Nové Zbrojovky, dále bude představen projekt proměny veřejného prostranství před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a také budoucnost prostoru před Domem umění a parku Koliště.

V programu nechybí ani tradiční procházka po jednom z nejoceňovanějších panelových sídlišť Lesná. Dále se mohou festivaloví návštěvníci vydat na výpravu po industriální stopě Brna po proudu Svitavského náhonu, na prohlídku nejstaršího fungujícího velodromu na světě TJ Favorit nebo na procházku vedoucí od brněnských městských jatek po současné úpravy okolí původního toku Ponávky či procházku po historii Kounicovy ulice. Další z akcí se zaměří například na proměny brněnského výstaviště se zaměřením na pavilon Z. V programu najdeme i procházku po stavebním vývoji městské části Žabovřesky na přelomu 19. a 20. století, kdy zde začala vznikat tzv. Česká úřednická čtvrť. Další z procházek nabídne nevšední pohled propojující kramářské písně s vybranými místy brněnského centra a osudy lidí, kteří zde žili a umírali. Architekturu bývalých výborů KSČ pak v prostorách bývalého okresního výboru představí historik architektury Miroslav Pavel. Umělecké uskupení bazmek entertainment připravilo pro festivalové účastníky v Brně také audio walk po veřejném prostoru města, který spojuje divadelní představení s reálnými potřebami obyvatel. V letošním roce si festival také připomíná výročí jednoho z nejuznávanějších československých architektů Karla Hubáčka (1924–2011). V Brně bude promítnut film z produkce Paměti národa Maják Karel Hubáček. Rovněž před 100 lety se narodil architekt Zdeněk Řihák (1924–2006), autor výrazných hotelových staveb jako Labská bouda nebo brněnský hotel Continental, kde jeho tvorbu připomene přednáška.

Festival se vydá i do Hrušovan u Brna, kde se nachází vila ředitele bývalé cukerní rafinerie Viktora Bauera, jejímž architektem byl Adolf Loos. V rámci prohlídky se návštěvníci seznámí s její plánovanou obnovou. Program Dne architektury je určen ale i pro nejmenší a nabízí workshop Pojď si hrát na architekta, na kterém si děti vyzkoušejí práci stavitelů i architektů, nebo prostorovou stavebnicí ArchLab vycházející z vily Tugendhat a Bauerova zámečku. V rámci festivalu bude představena i nová publikace Ladislava Jacksona Filozof struktur: Architekt a inženýr Jaroslav Josef Polívka.

Foto: archiv organizátorů, Zuzana Ragulová